Babeczki czereśniowe z migdałami

7 lipca 2013 , In: babeczki i ciastka, bez mleka, bez soi
0

Latem, pieczenie sprawia mi przeogromną przyjemność. Wybór owoców jest tak duży, a te i tak znikają w szalonym tempie. Piekę proste torciki, pavlove i góry babeczek. Wczoraj na własne imieniny przypomniałam sobie o cieście lawendowo- pomarańczowym, które robię już na samym miodzie i przyznam- chyba moje ulubione. 

Migdały i wiśnie to jedna z nierozłącznych par. Skoro pora czereśniowa, niech będzie i tak.

Babeczki pieczone w ten sposób są lekko wilgotne i sycące.

Jestem ciekawa, na co Wy mielibyście ochotę w najbliższych dniach :)

12 sztuk

Babeczki czereśniowe z migdałami

składniki:

– 2 duże jaja, 100 g nierafinowanego cukru

– 125 g mąki bezglutenowej, szczypta sody

– 50 ml dobrego oleju, 200 g przepołowionych czereśni, 60 g płatków migdałowych

wykonanie:

Jaja ubij mikserem na puszystą masę z cukrem.

Mąkę wymieszaj z sodą i przesiewaj miksując jednocześnie masę.

Wlej olej i ucieraj całość jeszcze ok. 3 minut.

Łyżką wmieszaj czereśnie i migdały, zostawiając część do ozdoby wierzchu.

Do papierowych papilotek umieszczonych  w blaszanej formie na 12 muffin łyżką nakładaj ciasto do 3/4 wysokości. Podrosną. Na wierzch wciśnij po 1-2 czereśni i posyp płatkami.

Piecz ok 20 minut w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

_DSC0984_Snapseed

_DSC0995_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Czy zamiast wisni moge uzyc brzoskwin?

  2. wyglądają uroczo i przepysznie :) kiedy w końcu otworzysz cukiernię w Szczecinie ? Zaglądałabym do Ciebie codziennie :)

  3. Odpowiedz

    Babeczki wyszly pyszne:) Poprosze o wiecej takich przepisow:)

    • Kasia
    • 23 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Jaka mąka będzie najlepsza do tych babeczek?

    • Agnieszka
    • 9 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jaka maka będzie najlepsza?

      • Weronika
      • 9 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Np. pół na pół- owsiana bezglutenowa i ziemniaczana.

    • Agnieszka
    • 9 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundaymorning glutenfree vegan
  • sundayafternoon coffeetime
  • Dobranoc warsawbynight
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • driptime w ministerstwokawy
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning

Blog roku 2011

Blog roku 2011