Babka z lukrem malinowym

21 marca 2015 , In: bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Kiedy wstaję wczesnym rankiem, ciemność przenika ptasi koncert. Do matury został już tylko miesiąc z okładem. To motywuje by dać z siebie wszystko co najlepsze i zamknąć raz na zawsze pewien etap. Czas mknie jak szalony i piękne Święta zastaną nas szybciej niż się tego spodziewamy. Z tej racji przewiązuję ściereczką zakwas na pyszny, naturalnie bezglutenowy żurek i wyciągam wysłużone formy na tradycyjne babki. W tym roku chcę by moje menu wielkanocne było lekkie, wiosenne i kolorowe. Nie zabraknie jednak ciast, które pieczemy ten jeden raz w roku.

Ta babka to delikatne ciasto z posmakiem migdałów i wanilii. Lekka, maślana, ze słodkim, różowym lukrem, do którego  wystarczy dodać dwie rozgniecione maliny. Voila!

Babka z lukrem malinowym

składniki:

– 100 g mielonych migdałów

– 50 g mąki ziemniaczanej

– 50 g mąki ryżowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 g cukru

– 1/4 łyżeczki sody

– 5 jajek

– 150 g miękkiego masła

– ziarenka wydrążone z laski wanilii

lukier

– 150 g cukru pudru

– 2 łyżki ciepłej wody

– 2 mrożone maliny

– siekane migdały (opcjonalnie)

wykonanie:

Formę na babkę natłuść dokładnie masłem i posyp migdałami.

Mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, proszkiem i sodą.

Masło utrzyj na puch, dodaj wanilię, a następnie po łyżce cukru.

Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.

Wymieszaj z mąką. Przełóż do formy i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Cukier wymieszaj z wodą i malinami i zmiksuj blenderem. Świeże maliny możesz rozetrzeć łyżką.

Ciepłe ciasto pokryj lukrem i posyp migdałami.

Smacznego!

 

 

freelogo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
11 sierpnia 2013

Signe i jej tarta

ciasta
Zobacz więcej
24 czerwca 2013

Kurt Scheller

inne
Zobacz więcej
    • aga
    • 4 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Upiekłam i dałam do próbowania rodzince. I co? I właśnie skończyłam piec drugą, bo z pierwszej został jeden kawałek :)
    Dzięki za przepis :)

    • Joanna
    • 25 marca 2016
    Odpowiedz

    Upiekłam i nie wyszła :( bardzo tłusta i przywarła do formy pomimo posypania, wszystko według przepisu nie wiem co mogło być przyczyna :(

    • Julita
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko

    Wczoraj wieczorem upiekłam babkę i wyszła pyszna! Dziękuję za przepis i życzę wesołych i słonecznych Świąt Wielkanocnych.

    Pozdrawiam
    Julita

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Dobranoc warsawbynight
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • driptime w ministerstwokawy
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • sundayafternoon coffeetime
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011