Banh mi ze smażonym boczniakiem

24 lipca 2018 , In: pieczywo
0

Banh mi to jeden z tych lokalnych przysmaków, na widok którego bezglutenowi mogą jedynie obejść się smakiem. Tradycyjne, puchate bagietki przybyły do Wietnamu za sprawą francuskich kolonizatorów i do dzisiaj pozostają atrakcją turystyczną. Oryginalne bułeczki wypełnione są nie tylko warzywami, ale też mięsną wkładką. W mojej wersji używam porządnie usmażonych, zanurzonych wcześniej w sosie sojowym boczniaków oraz świeżych chrupiących warzyw, a całą tę wesołą mieszankę upycham we wnętrzu mini bagietek od Schär. Voila!

37644905_1870054386384628_3605236466415828992_n

37631610_1870060519717348_6464038184069103616_n

fot. Rita

2 porcje

Banh mi

składniki

  • 2 sztuki Mini Baguette Schär
  • 250 g boczniaków
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari
  • 40 g masła
  • garść ulubionej zieleniny
  • garść posiekanej czerwonej kapusty
  • garść pasków z marchewki
  • pęczek kolendry

dip miodowy

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

dip jogurtowy

  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta curry
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

wykonanie

Boczniaki umyj i dokładnie osusz. Zanurz w sosie sojowym, a następnie usmaż na rozgrzanym maśle.

Wymieszaj ze sobą składniki obu sosów.

Bagietki podpiecz przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Przekrój je i napełnij dodatkami.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z słuszną porcją świeżej kolendry.

Gotowe!

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011