Kanapka z tofu i marynowanym ogórkiem

14 czerwca 2018 , In: pieczywo
0

Podczas maratonów naukowych jestem kanapką. Właśnie w takich momentach, szczególnie doceniam możliwość sięgnięcia po gotowe, bezglutenowe pieczywo, które czasami po prostu ułatwia życie.  Dzisiejszy wpis to kolejna propozycja wykorzystania pieczywa Schär. Jako że dokładnie pamiętam epokę, kiedy jedyne na co można było sobie pozwolić to twarde, wysuszone kromki, lubię próbować nowych produktów, które pojawiają się na rynku. Pan Blanco, Multigrano i Rustico to nowa seria chlebów, które spotkacie teraz w wielu sieciowych sklepach. Pieczywo jest zaskakująco miękkie, a jego skład zwięzły. I choć są to niewielkie opakowania, ich cena -w porównaniu do podobnych produktów- jest naprawdę niska.

DSC_3006_Snapseed

Lubię chomikować w spiżarni proste dodatki, które zamieniają kawałek pieczywa, w kompozycję eksplodującą smakiem. Mam wielką słabość do uzależniającego umami, który podkręca każdą potrawę. W mojej kanapce jest więc smażone tofu, chrupiące, marynowane ogórki i nieprzyzwoicie dobry dip koperkowy, imitujący sosy z obleganych budek. Z takim zestawem niestraszna mi nocna nauka i gorący okres egzaminów. Zapraszam na kilka prostych wskazówek co do tego jak przygotować porcję takiego konkretnego dobra.

Kanapka z tofu i marynowanym ogórkiem

składniki

  • opakowanie pieczywa bezglutenowego
  • pęczek rzodkiewki
  • chrupiąca sałata
  • plasterki marynowanego tofu
  • marynowane ogórki
  • dip koperkowy

wykonanie

Pieczywo opiecz. Kromki pokryj warstwą dipu. Podawaj z sałatą, cienkimi plasterkami rzodkiewki, usmażonym tofu i marynowanymi ogórkami.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Voila!

DSC_3770_Snapseed

Tofu i marynata

składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju

wykonanie

Tofu pokrój w plastry. Olej, sos oraz musztardę wymieszaj na jednolitą marynatę. Zalej kawałki tofu i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż na złoty kolor z obu stron.

kjh

Marynowane ogórki

składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 150 ml octu ryżowego
  • 150 ml wody
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 20 g soli

wykonanie

Do rondelka wlej wodę, ocet. Dodaj cukier i sól. Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia sypkich składników. Przestudź. Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Wrzuć je do słoika, dodaj imbir i zalej płynną mieszanką. Wstaw do lodówki. Możesz podawać je już kolejnego dnia, ale najlepiej odstaw je na 3-4 dni.

DSC_3728_Snapseed
Dip koperkowy

składniki

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • ¼ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki bezglutenowego curry
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

wykonanie

Koperek posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia.

DSC_4118_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
11 sierpnia 2012

I love lemon curd

przetwory
Zobacz więcej
23 kwietnia 2012

Całkiem czekoladowo

torty
Zobacz więcej
12 marca 2012

Ser, czekolada, maliny

Bez kategorii
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011