Letnia klasyka

6 maja 2012 , In: babeczki i ciastka, desery
1

Są desery przemyślane od a do z. Skomplikowane mniej lub bardziej. Są też takie, które robią się same…

Sięgnijcie po kruchą i kremową zarazem tartaletkę, a nie pożałujecie!

 

20 sztuk

Tartaletki z kremem i truskawkami:

Potrzebne składniki:

ciasto kruche: kostka (200 g) masła (zimnego, posiekanego), 400 g przesianej, bezglutenowej lub pszennej mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego*, 2-4 łyżki cukru,

wypełnienie: 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2-3 łyżeczki cukru, truskawki

dodatkowo: tłuszcz do formy, mąka do podsypywania blatu

 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieć energicznie na gładką, jednolitą masę. Owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wyjmuj partiami. Tyle ile potrzebne jest do wałkowania.

Foremki do tartaletek dokładnie natłuść. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienkie ciasto.  Wycinaj większe okręgi a następnie przenieś je do foremek i dociskając palcami, nadaj kształt. Wystające skrawki odkrój. Nakłuj spody widelcem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Lekko ostudź a następnie wyjmuj z foremek. Natłuszczaj je ponownie i upiecz pozostałe ciasto.

Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone rozetrzyj krótko mikserem. Dodawaj po łyżce śmietanki. Do masy wsyp oba cukry i wymieszaj.

Wystudzone ciasto napełniaj łyżką kremu i truskawkami.

Smacznego!

*używam własnej produkcji: w zawiązanym serwetką słoiczku z cukrem trzymam puste laski wanilii. Z tak aromatyzowanego cukru można korzystać po około tygodniu przez długi, długi czas.

    • Kasia
    • 6 maja 2012
    Odpowiedz

    Prawdziwe cudo! Piękne i przepyszne. :)

    • Weraaa
    • 7 maja 2012
    Odpowiedz

    Ślicznie – przepysznie , na sam widok ślinka cieknie :) Mam tylko pytanie : czym można by zastąpić mascarpone ? W małym , wiejskim sklepiku go niestety nie spotkam . . . Pozdrowienia dla Imienniczki! ; ]

      • Weronika
      • 7 maja 2012
      Odpowiedz

      Samą śmietanką albo innym kremowym serkiem. U siebie też mam ten problem, więc robimy zapasy 😉 Dziękuję, również pozdrawiam!

  1. Odpowiedz

    Smakowicie to wygląda! Zwłaszcza te truskawki chodziły za mną, od kiedy przeczytałam Twój najnowszy przepis, Weroniko 😉 Dlatego też już pierwsze, smakowite, duże i oczywiście bardzo czerwone truskaweczki za mną! Pozdrawiam majowo Meme ;D

  2. Odpowiedz

    Cudnie to wyglada. Chyba sie po kusze i zrobie na niedziele.

    Twoj blog mnie inspiruje i mam zamiar chociaz kilka Twoich przepisow sprawdzic osobiscie. Z faktu iz zbliza sie dzien matki chcialabym zrobic tort pistacjowy. Znasz jakis fajny przepis? 😉

    Pozdrawiam Cie serdecznie

    Twoja wierna czytelniczka

  3. Odpowiedz

    Jutro zamierzam wypróbować, oby się udało :)

    • OLA
    • 4 lipca 2012
    Odpowiedz

    prześliczne. też chciałabym je zrobić, ale boję się, że mi nie wyjdą :<
    w jakiej formie robiłaś tartaletki ? mogą być zwykłe, papierowe foremki do babeczek ?
    ps. prześliczny i przesmaczny blog. :) będę często tu zaglądała. Pozdrawiam :)

    • Kari
    • 11 lipca 2012
    Odpowiedz

    Za mną też chodziły te babeczki i w końcu się za nie wzięłam i o dziwo z moimi „lewymi rękoma” do pieczenia udało się!!! :)
    Pozdrawiam

    • Julcia :**
    • 12 października 2012
    Odpowiedz

    A ile czasu piec???

      • Weronika
      • 13 października 2012
      Odpowiedz

      15-20 minut do zrumienienia.

  4. Odpowiedz

    Wow. Chorując 4 lata na celiakie pierwszy raz natknąłem się na takie wspaniałe przepisy. Nie marnuj talentu! Jeśli będzie najbliższa okazja idź do MasterChef’a lub innych tego typu programów. Życzę Ci wielu sukcesów.

  5. Odpowiedz

    Mam pytanie: czy masa krówkowa będzie pasować na wierzch ?, mam wielką ochotę na babeczki z masą kajmakową :)

      • Weronika
      • 5 maja 2013
      Odpowiedz

      Będzie okey, ale niekoniecznie z truskawkami :)

  6. Odpowiedz

    Przepis superrrrrrrrrrr, pychotka, zrobiłam z tego dużą tartę i juz jej połowy nie ma.Nie myslałam że jeszcze moge zjeśc coś tak pysznego na diecie bez glutenu.Dziękuję !!!!

      • Weronika
      • 6 lutego 2014
      Odpowiedz

      Ojj, można! :) Pozdrawiam!

    • Ewa
    • 8 lipca 2014
    Odpowiedz

    Witam,
    Zrobiła wersje bezglutenową, niby wszystko super, ładnie wyjęły się z foremek ale jak je się łapało chociażby do zjedzenia to były bardzo ale to bardzo kruche i jeszcze przed ugryzieniem się rozpadały i to na pył.Może ma Pani jakiś pomysł żeby ciasto po upieczeniu było bardziej zwarte? Bardzo proszę o radę.

      • Weronika
      • 8 lipca 2014
      Odpowiedz

      Myślę, że albo ciasto było za cienko rozwałkowane- te moje spody są jednak takie grubsze, stabilne albo ciasto było za długo wyrabiane.

Reply to Julcia :**. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011