Mocca

19 stycznia 2013 , In: torty
0

Tęskni mi się za wiosennym powietrzem, bieganiem o poranku i chwilami głębokiego wytchnienia. Chciałoby się zrzucić czapkę, ale z rozsądku nie schowam jej jeszcze na dno szafy. Jest styczeń, śnieg i daleko do pierwszego bociana. Poratować się można kubkiem herbaty i solidniejszym niż zwykle ciepłym posiłkiem. A na deser tocik mocca, który widzę w przytulnej przedwojennej kawiarence gdzieś na uboczu. Przy stoliku pochylony artysta, może pisarz, niejaki Skamandryta…

 

Torcik mocca:

 Potrzebne składniki:

– 6 jajek, 200 g cukru pudru, 2x 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 2x 1/2 łyżeczki sody

– 500 ml dobrze schłodzonej kremówki, 250 g mascarpone, 1/2 filiżanki sypkiej kawy, 2 łyżki cukru, kilka łyżeczek likieru amaretto

– 300 ml ciepłej wody wymieszanej z 2 łyżkami amaretto/rumu

Sposób przygotowania:

3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj partiami połowę cukru, a następnie 3 żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj po łyżce do jajek.

Mieszaj delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Ciasto przełóż do 24 cm tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15- 20 minut do suchego patyczka.

W ten sam sposób upiecz drugi blat.

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj po łyżce mascarpone i rozetrzyj mikserem tak by nie było grudek. Dodaj kawę, cukier i amaretto.

Pierwszy biszkopt nasącz obficie wodą z amaretto. Przełóż masą. Drugi również nasącz i uwieńcz pozostałym kremem. Wierzch możesz posypać kawą lub pomazać roztopioną czekoladą (w rondelku z odrobiną śmietanki).

Chłodź kilka godzin.

Smacznego!

    • Mama
    • 19 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Przed chwilą, znacznie szybciej niż zamierzałam, pochłonęłam drugi kawałek. Oceniając ten kawowy rarytas można by posłużyć się tytułem francuskiego filmu biograficznego, na który właśnie dziś się wybieramy czyli „Niebo w gębie.” :)

    • Ola
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz
    • Meme
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Lubię kawę, a te ciasto, aż kusi (przez zdjęcie) swym smakiem (zapewne genialnym) i wyglądem ^^

  1. Odpowiedz

    aż mi wstyd, że nie umiem zrobić żadnego ciasta! Obiecuję (przede wszystkim sobie), a Ty Weroniko jesteś świadkiem, że w najbliższym czasie spróbuję coś upiec :)

  2. Odpowiedz

    Wygląda smakowicie! Chyba namówię żonę, żeby mi takie upiekła:)

  3. Odpowiedz

    Witam Weronika, jakiej konkretnie kawy użyłaś?

      • Weronika
      • 25 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Nescafe creme.

  4. Odpowiedz

    Przepis super. Tylko czy kawa Nescafe creme jest bez glutenu.
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 5 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Dobra kawa nie zawiera glutenu.

  5. Odpowiedz

    Ciasto jest naprawde super, polecam bezglutenowcom!
    Uwiode nim przyszlych tesciow w przyszly weekend :)
    pozdrawiam autorke bloga

    • Julita
    • 12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Na jaki wymiar tortownicę są składniki?

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Informacja ukrywa się w przepisie :) 24 cm.

        • Julita
        • 15 kwietnia 2016
        Odpowiedz

        Faktycznie. Dziekuję bardzo 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011