Pączki bezglutenowe

11 lutego 2015 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
0

Kalendarz wskazuje, że karnawał dobiega już końca, a mam wrażenie, że dopiero co zawieszaliśmy jemiołę i lepiliśmy pierogi. Jak głosi tradycja, w Tłusty Czwartek należy skosztować choć jednego pączka, bo odmówienie sobie tej przyjemności może skutkować niepowodzeniem w dalszym życiu.Tego dnia bardzo naturalne jest maszerowanie z papierową torbą, prosto z cukierni.  Z pękatym woreczkiem idzie się do szkoły, pracy, częstuje innych i samemu wcina kolejne. W radiu redaktorzy obowiązkowo chwalą się ile pączków mają już na koncie, a dzieci w przedszkolu dostają obfity poczęstunek od swoich wychowawców.

No dobrze, a co my mamy powiedzieć tego dnia? Przecież klasyczny pączek to bomba glutenowa, na którą w żadnym wypadku nie możemy sobie pozwolić. W mojej okolicy żadna piekarnia nie zaoferuje mi nic czym mogłabym uczcić koniec karnawału, a ja chcę zjeść chociaż jednego tłuściocha!

Kiedy byłam w szkole podstawowej, patera pszennych pączków na stole doprowadzała mnie do okropnej rozpaczy i łez. Dzisiaj próbuję swoich sił w bezglutenowym tworze.

Musimy pamiętać, że za piękny wygląd pączka i uroczą jasną obrączkę jest odpowiedzialny w dużej mierze gluten. Nasze ciasto mimo, że przygotowane z czułością i w ten sam sposób, mimo, że wyrośnięte i puszyste, nie będzie tak lekkie jak to z mąki pszennej. Mam nadzieję, że któregoś pogodnego dnia wpadnę na pomysł na pączki bezglutenowe idealne, a na razie pozostawiam Cię z tym przepisem i obiecuję, że też jest niezły! :)

 

8 sztuk

Pączki

składniki:
• 250 g mąki + 50 g + 1 płaska łyżka*
• 30 g drożdży + ¼ szklanki (60 ml) ciepłego mleka + 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 125 ml mleka
• 3 żółtka w temp. pokojowej
• 45 g masła
• 1 łyżka spirytusu
• szczypta soli
• 1 l oleju do smażenia

lukier

• szklanka cukru pudru
• 4 łyżki wrzątku

wykonanie:

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz do miseczki, posyp cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Do miski przesiej 250 g mąki, dodaj sól. Masło rozpuść i przestudź. Żółtka ubij z cukrem na jasny kogel mogel. Mleko podgrzej w rondelku.

Kiedy drożdże wyrosły, dodaj je do miski wraz z koglem moglem i spirytusem. Wlej mleko i wyrób ciasto mikserem przez 2 minuty. Dodaj masło i ponownie wymieszaj mikserem. Wsyp pozostałe 50 g mąki i wyrabiaj jeszcze kilka minut.

Ciasto przełóż do czystej miski. Ustaw w ciepłym miejscu. Ja rozgrzewam piekarnik do 30°C, przykrywam miskę delikatnie wilgotną ściereczką i pozostawiam tam na 1,5 h. Ciasto musi porządnie wyrosnąć i napuszyć się.

Wyrośnięte ciasto pozostaw z misce. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj (tą samą łyżką).
Na każdą osobną bułeczkę nabierz łyżkę ciasta. Na dłoń nasyp odrobinę mąki, a następnie podrzucając szybko ciasto w dłoniach uformuj luźną kulę.

Bułeczki układaj na blasze, kiedy wszystkie będą gotowe przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie przygotuj talerz i ręcznik papierowy oraz lukier: do miseczki wsyp cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić 175°C. Jeżeli nie masz termometru, wrzuć odrobinę ciasta. Kiedy wypłynie i zarumieni się tłuszcz jest rozgrzany.
Pączki smaż około 2 minut z każdej strony. Kontroluj temperaturę- jeżeli będzie za wysoko pączki szybko się przypalą.
Gotowe przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lukruj jeszcze ciepłe.

Najlepsze pączki bezglutenowe to te zjedzone bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

*użyłam Schar Mix it, a jeszcze lepsza byłaby Schar Mix Bread

_DSC8178_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
25 sierpnia 2013

Poznań od kuchni :)

podróże i recenzje
Zobacz więcej
28 stycznia 2012

To już setny raz!

torty
Zobacz więcej
14 maja 2012

Efekt tiramisu…

desery
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Pączki pierwsza klasa! Ale następnym razem dodam ciut więcej cukru i ciut mniej soli. Chociaż z dużą ilością lukru bardzo mi smakowały.
    Rzeczywiście najlepsze zaraz po przestygnięciu.
    Dzięki Ci za pyszne przepisy!

      • Weronika
      • 14 lutego 2015
      Odpowiedz

      Większa ilość cukru sprawia, że pączki łatwiej się przypalają, także może lepiej pomyśleć o słodkiej konfiturze :)

  2. Odpowiedz

    A mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?

    • Ilona
    • 11 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy paczki mozna mrozic? Jak tak to przed pieczenie czy po pieczeniu?:)

      • Weronika
      • 16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Nie mroziłam.

    • Patrycja
    • 20 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy w spirytusie nie ma glutenu? Wydaje mi się, że jest:( co można dać zamiast?

      • Adela
      • 23 lutego 2017
      Odpowiedz

      Nie ma glutenu w spirytusie. Destylacjia alkoholowa niszczy białko, a gluten jest białkiem. Nawet jeśli produkty wyjściowe zawierają gluten, w alkoholu wysoprocentowym go nie znajdziemy.

    • maua piegowsta
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    a ocet zamiast spirytusu moze byc?

    • Natalia
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Mam pytanie odnosnie mąki- jakiej uzyc? Mixu bezglutenowego, gryczanej, ryzowej?

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011