Proste drożdżowe kapuśniaczki

3

Kiedyś jak ognia bałam się drożdżowego ciasta bezglutenowego. Myślałam, że nie wyrasta i zarzekałam się, że nie wyjdzie bez gotowych mieszanek, a tak naprawdę popełniałam szereg błędów. Dzisiaj wiem, że rządzi się swoimi prawami i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad żeby cieszyć się smakiem puszystych, miękkich bułeczek z wypieczoną skórką. Przeglądając Wasze mnożące się komentarze natknęłam się na pytania o drożdżowe kapuśniaczki czy pomysł na pieczone pierożki. Z tym ciastem można wykonać takie cuda i wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu żeby z piekarnika wyciągnąć wyrośnięte, smakowite przekąski. A jeżeli przepis nie przyda się już na tegoroczne Święta, świetnie sprawdzi się na kameralne przyjęcie noworoczne lub wszelkie nadchodzące, karnawałowe tańce do białego rana :)

collage

6- 8 sztuk

Drożdżowe kapuśniaczki

składniki

ciasto drożdżowe

  • 100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki mielonego siemienia złocistego
  • 7 g drożdży instant
  • 30 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 200- 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo

  • farsz z kapusty (np. ten)
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • garstka maku do posypania

wykonanie

Mąkę owsianą i ziemniaczaną przesiej przez sitko. Wymieszaj z drożdżami, siemieniem i solą.

Olej rozpuść w garnuszku.

Do sypkich składników dodaj ok. 150 ml wody i rozpocznij wyrabianie ciasta. Stopniowo dolewaj resztę, tak by uzyskać luźne, trochę klejące ciasto. Na koniec wlej olej i połącz. Wyłącz mikser i dodatkowo wyrób ciasto ręcznie. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Owiń przezroczystą folią typu stretch i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyrób ponownie, a następnie rozwałkuj na minimalnej ilości mąki ziemniaczanej. Odkrój nadmiar ciasta, tak by powstał prostokąt. Arkusz drożdżowego pokryj farszem i zroluj. Pokrój na 6- 8 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem, oprósz makiem.

Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, z termobiegiem.

Gotowe!

dsc_8847_snapseed

dsc_8909_snapseed

free-logo

 

    • Asia
    • 24 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Paszteciki wyszły pyszne , a strucla trochę się przykleiła do papieru i nie mogłam jej odkleić ale zebrałam ciasto wyrobiłam raz jeszcze i udało się mam nadzieję bo jest jeszcze ciepła i nie wiem jaka będzie w środku ale rodzinka i tak się cieszy.Natomiast pierogi bezglutenowe z twojego przepisu poezja pierwsze robiłam w środę a dzisiaj zrobiłam drugą porcję , ciasto boskie super się wałkuje i świetne w smaku,To moje pierwsze święta bezglutenowe i dzięki twoim przepisom będą udane . Dziękuję i życzę spokojnych rodzinnych świąt

    • Agata
    • 30 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Tak się zastanawiam, czy gdybym dodała do wymienionych składników cukru (ok 70-80 g), to czy udałoby się zrobić drożdżowe bułeczki z makiem.

    • Magda
    • 31 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Proszę o radę jaka inna bezglutenowa mąkę mogę użyć ,mam nietolerancję owsa.Dopiero uczę się żyć bez…,a mam ich całkiem sporo.Pozdrawiam i dziękuje za przepisy- bardzo pomagają:)

      • Bogusia
      • 22 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Ja mam ten sam problem i już się nauczyłam że wszystkie przepisy z mąką owsianą robię 1:1 z mąką gryczaną. Tego jeszcze nie próbowałam ale myślę że może zawitać na wigilijnym stole. Za to pierogi wyszły mi dobre z mąką gryczaną.

    • Ania
    • 30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czym można zastąpić mąkę owsianą?

      • Weronika
      • 30 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Najlepiej kaszą gryczaną niepaloną zmieloną na mąkę. A w ostateczności można spróbować z ryżową.

    • Nikola
    • 12 listopada 2017
    Odpowiedz

    A w piekarniku gazowym bez termoobiegu ile pięć?? ?

    • Klaudia
    • 12 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    a uda się przepis na mieszance mąk z shara?

    • jola
    • 14 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    hej,
    pytanie :make z siemienia czym zastapic?

    • Kaja
    • 18 grudnia 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można ich mrozić? Jeśli tak to czy są jakieś tips and tricks?

Reply to Asia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011