Zielona strona burgera

11 sierpnia 2013 , In: Bez kategorii
0

Czytałam, że w Warszawie nowe przybytki z burgerami powstają na każdym kroku. U nas tego nie ma.

Chętnie wpadłabym po szkole na wypchaną bułkę, najlepiej od razu za rogiem, gdzie mogłabym wybrać różne warianty mojego kotleta.

Skoro o to jeszcze trudno, lubię czasami wrzucić do blendera co mam pod ręką i stworzyć niebanalnego burgera. Dzisiaj od zielonej strony.

składniki:

bułki: z przepisu jak tutaj (klik), albo gotowe, kupione*

– burgery: 300 g ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej lub innych warzyw strączkowych, sezam, 1 łyżka mielonego siemienia rozprowadzonego w kilku łyżkach ciepłej wody (lub płatkó owsianych), sól morska, mąka ryżowa (lub inna)

– świeża sałata, cukinia, zielone warzywa, zioła do podania

wykonanie:

Zdecyduj się na rodzaj bułki. Pierwsza opcja zajmie chwilę.

Przygotuj burgery: fasolkę umieść w blenderze i rozdrobnij na papkę. Dodaj kleik z siemienia, sól, podprażony sezam i tyle mąki ryżowej żeby swobodnie formować kotleciki. Smaż na odrobinie oliwy.

Z gotowych półproduktów złóż burgera.

Smacznego!

* myśląc wegańsko i trzeźwo, zastanówmy się nad składem bułki, może warto upiec jednak samodzielnie

_DSC5998_Snapseed

_DSC6013_Snapseed

 Przepis cumuje też na Free

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 lutego 2012

Łatwo i szybko: ciasteczka owsiane

Bez kategorii
Zobacz więcej
27 stycznia 2013

Do napisania

inne
Zobacz więcej
13 kwietnia 2014

Szarlotka owsiana

bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Burgerze! Rozczulił mnie pan *.*

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011