A po powrocie …puszyste serniczki

28 sierpień 2011 , In: babeczki i ciastka
1

Witajcie! Powracam już do pieczenia. Bardzo się za tym zajęciem stęskniłam i moja głowa aż powiększa się od nadmiaru pomysłów 😉

Dziś proponuję cudowny deser w wersji a’la muffinek :) Chodzi o pyszne, puszyste serniczki. Najlepsze zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, chociaż mi smakują i następnego dnia.

Nie przepadam za typowymi sernikami na kruchym spodzie, dlatego lubię tworzyć takie różne wariacje. Ta składa się z puszystego kakaowego ciasta z dodatkiem miodu  i delikatnej masy serowej która swój ładny kolor zawdzięcza dodaniu tylko białek. Szybki i nieskomplikowany. Zdecydowanie polecam!

Serniczki na kakaowym spodzie:

Potrzebne składniki:

 

¨      Spód: 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 1 jajko, szczypta sody, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki miodu, 50 g masła

¨      Masa serowa: 500 g sera, dwie łyżki mąki bezglutenowej, ziemniaczanej lub pszennej, cukier (użyłam 4 łyżki), białko z jednego jajka

¨      12 papierowych foremek do muffinek, 2 łyżeczki kakao do posypania, tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Formę do 12 muffin wyłóż małymi papierowymi, natłuszczonymi foremkami.

Masło utrzyj z miodem. Dodaj jajko, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Masę wyłóż po równo do każdej z papilotek.

Ser utrzyj z cukrem i mąką. Dodaj białko. Masę serową wyłóż na kakaową. Piecz około 30 min. Następnie wystudź i posyp kakao.

Smacznego!

Jeżeli nie masz formy na 12 muffin upiecz w tej na 6. Wtedy masę serową przygotuj dwa razy. Do każdej porcji osobno. Masa kakaowa może poczekać.

Serniczki można też przygotować bez formy, jednak wtedy będą dość niekształtne.

 

    • Kasia
    • 31 sierpień 2011
    Odpowiedz

    Serniczki po prostu rozpływają się w ustach. Są leciutkie i puszyste i do tego takie śliczne! :)

      • Weronika
      • 31 sierpień 2011
      Odpowiedz

      Ale słodka recenzja 😀

    • ewa
    • 10 wrzesień 2011
    Odpowiedz

    serniki coś co kocham :)

      • Weronika
      • 10 wrzesień 2011
      Odpowiedz

      Więc polecam zrobić! Są inne, ale przepyszne! :)

    • doraa
    • 21 wrzesień 2012
    Odpowiedz

    czy białko do masy serowej ma być ubite??

      • Weronika
      • 23 wrzesień 2012
      Odpowiedz

      Nie, nie. Nie tym razem :)

  1. Odpowiedz

    Weroniko, jakiego kakao używasz?

  2. Odpowiedz

    myślę że z kakao będzie problem- prawdziwe przynajmniej moje zawiera śladowe ilości, a słodkie nie sprawdzałam

      • Weronika
      • 21 październik 2012
      Odpowiedz

      Ależ nie, proponuję Celiko.

  3. Odpowiedz

    zastanawiam się jakiego sera użyć? homogenizowanego czy zwykłego twarogu? uwielbiam serniki, chcę teraz spróbować czegoś innego

      • Weronika
      • 16 marzec 2013
      Odpowiedz

      Najlepiej zwykłego, mielonego.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011