Innowacyjne ciasto, wymyślone wczoraj. Rzadko używałam w wypiekach bananów ale teraz wiem, że to się zmieni
Ostatnio wszystko robię w biegu, w szkole koniec semestru a Natchniona zgłoszona do konkursu na bloga roku 2011. Od dziś zaczynamy jednak ferie i choć zajęć mam wciąż wiele, znajdzie się chwila wytchnienia
Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, a w smaku świetne! Choć w tytule napisałam czekolada, to w przepisie nie znajdziecie jej ani grama. Użyłam kakao. Zapewniam, że jest warte niejednokrotnego upieczenia!
około 16 kawałków
Ciasto czekoladowe z bananami i muesli:
Potrzebne składniki:
¨ 3 jajka,175 gmasła (stopionego i przestudzonego),150 gmąki bezglutenowej lub pszennej/razowej,150 gcukru, 1/3 szklanki kakao,100 gmuesli (użyłam oczywiście bez glutenu), 3 dojrzałe banany
¨ Dodatkowo: papier lub tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.
Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.
Jeszcze gorące ciasto może wydawać się niedopieczone. Taka jest jego specyfika 😉 Trochę jak brownie…
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
mm, gdyby tylko mama dopuściła mnie do kuchni!
No koniecznie!
Ciasto o zupełnie nowym smaku. Niezbyt słodkie. Bardzo smaczne. Jednym słowem: ciekawe.
Dlaczego ja cię odkryłam dopiero dzisiaj??? Tak pobieżnie przejrzałam parę twoich przepisów i zamierzam wcielać je w życie w każdym wolnym dniu, albo chociaż dłuższej chwili!! Czekam na coś nowego, bardzo czekoladowego, bo uwielbiam czekoladę.. Buziaki =**
Jak mi miło! Czekolada gości tu często, bo i ja ją uwielbiam 😀
Na bloga trafiłam całkowicie przypadkiem. Ale zostanę na dłużej! Też prowadzę swojego bloga, ale zdecydowanie rzadziej dodaję wpisy. Nie mam na to tyle czasu.
BEZ RESZTY zakochałam się w Twoim Tiramisu i Krówkach. Za chwilę dotrę do reszty…
Gratuluję! Naprawdę super blog!
Bardzo dziękuję za słowa! Dzielenie się swoimi odczuciami jest dla mnie naaaaaajwiekszą motywacją! Na bloga też zajrzę oczywiście 😉
witaj, mam do Ciebie pytanie, jakiego sprawdzonego bezglutenowego kakao uzywasz do swoich wypieków?:)