Po ponad miesięcznym odpoczynku od cukru upiekłam ciasto na babski wieczorek z najlepszą przyjaciółką pod słońcem. Ta wychudła podczas egzaminów, straciła apetyt i martwi się o rekrutacje na swoją wymarzoną stomatologię. Młoda dama niepotrzebnie zaprząta sobie głowę negatywnymi myślami, gdyż jest jedną z ambitniejszych znanych mi osób, ale dobra kolacja, puszysty biszkopt i mała lampka wina podsyca dobre nastroje.
10 kawałków
Biszkopt z piankową bezą, kremem z kaszy jaglanej i truskawkami
składniki
biszkopt
– 3 jaja
– 60 g cukru lub ksylitolu
– 90 g mąki ziemniaczanej
– 1/4 łyżeczki sody
beza
– 4 białka w temp. pokojowej
– 200 g cukru lub ksylitolu w pudrze
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
krem z kaszy jaglanej
– 100 g kaszy jaglanej (suchej)
– 750 ml mleka roślinnego (sojowe/migdałowe)
– syrop z agawy do smaku
dodatkowo
– 300 g truskawek
– 125 ml wody z sokiem cytrynowym
– płatki migdałowe (opcjonalnie)
wykonanie
Upiecz bezę: białka posyp szczyptą soli i ubij na idealnie sztywną pianę. Kiedy będzie już śnieżnobiała i błyszcząca dodawaj po dwie łyżki cukru. Za każdym razem dokładnie ubijaj masę by dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodaj ocet i mąkę i wymieszaj.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej narysuj wcześniej okrąg odpowiadający tortownicy o średnicy 24 cm.
Umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C i susz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i pozostaw na minimum godzinę.
Po tym czasie upiecz biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z sodą i wymieszaj dokładnie łyżką.
Piecz 10 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotuj krem jaglany: kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie zmiksuj w blenderze na gładki krem i dosłódź syropem z agawy (lub innym słodzikiem).
Biszkopt nasącz obficie wodą z cytryną i rozsmaruj połowę kremu. Przykryj bezą, rozsmaruj pozostały budyń i pokryj ćwiartkami truskawek. Przed podaniem obsyp płatkami migdałowymi.
Podawaj po schłodzeniu.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wyglada super😊 czy mozna zamiast octu dac sok z cytryny? Mami moja nie moze octu….
Pozdrawiam, Nika
Można