Chlebki pita

2

O ile pieczywo bezglutenowe potrafi zniechęcić niejednego młodego adepta sztuki kulinarnej, o tyle wschodnia wersja ponadczasowych podpłomyków okazuje się być zbawiennym kołem ratunkowym. Pitę możemy podać z hummusem, świeżymi warzywami, surówkami, roślinnymi pulpetami albo w towarzystwie dobrej oliwy. Każdy pomysł jest dobry, a sposób ich wykonania niezwykle prosty i szybki.

 

8 sztuk

Chlebki pita

Składniki

– 1 szklanka mąki gryczanej

– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 7 g drożdży instant

– 1/2 szklanki wody

– 1/2 łyżeczki cukru

– szczypta soli

– 2 łyżki oliwy

– mąka do podsypania

Wykonanie

Wszystkie składniki wyrób mikserem i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Po tym czasie dodaj tyle mąki by ciasto dało się wałkować. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości małej moreli i rozwałkuj na placki.

Pity piecz na rozgrzanej (suchej) patelni. Chlebki powinny urosnąć i przypiekać się nierównomiernie.

Serwuj z rozmaitymi dodatkami. Możesz przechować zawinięte szczelnie w ściereczkę i kolejnego dnia odświeżyć je w piekarniku.

Smacznego!

_DSC7469_Snapseed

_DSC7471_Snapseed

 

i w wersji polskiej :)

_DSC7458_Snapseed

free-logo

  1. Odpowiedz

    Super przepis. Nie przepadam za gryczana, można użyć innej?

      • Weronika
      • 26 lipiec 2015
      Odpowiedz

      Ryżowa, owsiana :)

      • Odpowiedz

        Pani Weroniko, chciałam zapytać czy konieczne jest odświeżanie chlebków w piekarniku ? czy chlebków nie je się i przechowuje tak jak wafle ryżowe ?

          • Weronika
          • 27 lipiec 2015
          Odpowiedz

          Drugiego dnia pity będą już suche jak każde drożdżowe pieczywo. Zupełnie nie mają nic wspólnego z waflami :)

  2. Odpowiedz

    Witam, mój komentarz nie jest związany z dzisiejszym przepisem. Do mnie właśnie przed chwilą dotarła Twoja książka. Właśnie ją przeglądam, mam już kilka z przepisami bezglutenowymi, ale ta jest inna niż wszystkie (z pozytywnym sensie) i pomimo iż jadam mięso to bardzo mi się podoba że przepisy są osadzone w naszych polskich warunkach.

  3. Odpowiedz

    Weroniko, jestes mistrzynią. Zajadamy się już drugi dzień. Zrobiłam pół na pół z ryżową. Gryczanej nie czuć nic a nic.

    • kinga
    • 28 wrzesień 2015
    Odpowiedz

    Pani Weroniko, jakie można do tych chlebków dodać dodatki?

      • Weronika
      • 28 wrzesień 2015
      Odpowiedz

      Wszelkie :) Tylko nie wiem czy mówimy o dodatkach do środka czy pastach i warzywach do podania?

        • kinga
        • 29 wrzesień 2015
        Odpowiedz

        Raszej chodzi o pasty do podania.
        Dziękuje za odpowiedź :-) .

          • Weronika
          • 29 wrzesień 2015
          Odpowiedz

          Gorąco polecam hummus czy ostrą pastę z awokado. Do tego dobrze jest zaserwować świeże warzywa, słupki marchewki, selera czy buraka.

    • kinga
    • 30 wrzesień 2015
    Odpowiedz

    Zrobiłam chlebki i wyszły przepysznie:-) . Pasta z awokado naprawdę dobrze do nich pasuje . Napoczątku ciasto wyszło wprawdzie za gęste,
    ale po dodaniu odrobiny wody rozlało się pięknie po patelni tworząc idealne placuszki.
    Można nimi zastąpić chodźby chleb do kolacji:-).
    Naprawdę pyszne.

    • Kasia
    • 29 październik 2016
    Odpowiedz

    Może to głupie pytanie, ale czy chlebki wyjdą też bez drożdży – na sodzie? Czy wyrośnięcie ciasta jest warunkiem jego pysznego smaku i ładnego kształtu? 😉

      • Weronika
      • 30 październik 2016
      Odpowiedz

      Proponuje przygotować ‚tortille idealne’. Są pyszne i bez drożdży :)

        • Kasia
        • 2 listopada 2016
        Odpowiedz

        Faktycznie, dzięki! :)

    • Karina
    • 11 listopada 2016
    Odpowiedz

    czy zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę z ciecierzycy? Zalega mi :)

  4. Odpowiedz

    1/4 mąki ziemniaczanej czego? Kubka, kilograma, połowy kilograma, tony, łyżeczki?

      • Weronika
      • 27 marzec 2017
      Odpowiedz

      Szklanki, szklanki, jak powyżej. Już dopisałam :)

    • karolina
    • 20 listopada 2017
    Odpowiedz

    Witam..czy nie za malo wody????nie wyszlo ciasto tylko sucha masa….cos nie tak zrobilam??

    • Joanna
    • 21 grudzień 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Znacznue lepiej podawac w gramach. Szklanki sa rozne.

    • Annna
    • 12 październik 2021
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Zrobiłam, szybko się robi i fajny smak

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011