Chlebki pita

2

O ile pieczywo bezglutenowe potrafi zniechęcić niejednego młodego adepta sztuki kulinarnej, o tyle wschodnia wersja ponadczasowych podpłomyków okazuje się być zbawiennym kołem ratunkowym. Pitę możemy podać z hummusem, świeżymi warzywami, surówkami, roślinnymi pulpetami albo w towarzystwie dobrej oliwy. Każdy pomysł jest dobry, a sposób ich wykonania niezwykle prosty i szybki.

 

8 sztuk

Chlebki pita

Składniki

– 1 szklanka mąki gryczanej

– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 7 g drożdży instant

– 1/2 szklanki wody

– 1/2 łyżeczki cukru

– szczypta soli

– 2 łyżki oliwy

– mąka do podsypania

Wykonanie

Wszystkie składniki wyrób mikserem i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Po tym czasie dodaj tyle mąki by ciasto dało się wałkować. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości małej moreli i rozwałkuj na placki.

Pity piecz na rozgrzanej (suchej) patelni. Chlebki powinny urosnąć i przypiekać się nierównomiernie.

Serwuj z rozmaitymi dodatkami. Możesz przechować zawinięte szczelnie w ściereczkę i kolejnego dnia odświeżyć je w piekarniku.

Smacznego!

_DSC7469_Snapseed

_DSC7471_Snapseed

 

i w wersji polskiej :)

_DSC7458_Snapseed

free-logo

  1. Super przepis. Nie przepadam za gryczana, można użyć innej?

  2. Witam, mój komentarz nie jest związany z dzisiejszym przepisem. Do mnie właśnie przed chwilą dotarła Twoja książka. Właśnie ją przeglądam, mam już kilka z przepisami bezglutenowymi, ale ta jest inna niż wszystkie (z pozytywnym sensie) i pomimo iż jadam mięso to bardzo mi się podoba że przepisy są osadzone w naszych polskich warunkach.

  3. Weroniko, jestes mistrzynią. Zajadamy się już drugi dzień. Zrobiłam pół na pół z ryżową. Gryczanej nie czuć nic a nic.

  4. Pani Weroniko, jakie można do tych chlebków dodać dodatki?

  5. Zrobiłam chlebki i wyszły przepysznie:-) . Pasta z awokado naprawdę dobrze do nich pasuje . Napoczątku ciasto wyszło wprawdzie za gęste,
    ale po dodaniu odrobiny wody rozlało się pięknie po patelni tworząc idealne placuszki.
    Można nimi zastąpić chodźby chleb do kolacji:-).
    Naprawdę pyszne.

    • Kasia
    • 29 październik 2016

    Może to głupie pytanie, ale czy chlebki wyjdą też bez drożdży – na sodzie? Czy wyrośnięcie ciasta jest warunkiem jego pysznego smaku i ładnego kształtu? 😉

    • Karina
    • 11 listopad 2016

    czy zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę z ciecierzycy? Zalega mi :)

  6. 1/4 mąki ziemniaczanej czego? Kubka, kilograma, połowy kilograma, tony, łyżeczki?

    • karolina
    • 20 listopad 2017

    Witam..czy nie za malo wody????nie wyszlo ciasto tylko sucha masa….cos nie tak zrobilam??

    • Joanna
    • 21 grudzień 2020

    Znacznue lepiej podawac w gramach. Szklanki sa rozne.

    • Annna
    • 12 październik 2021

    Zrobiłam, szybko się robi i fajny smak

Reply to Karina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011