Najwspanialsze jeszcze ciepłe! Pachnące truskawkami i wanilią.
Jeżeli ciasto z owocami, to właśnie to!
Ciasto z truskawkami:
Potrzebne składniki:
¨ 125 gmąki ziemniaczanej,75 gmąki bezglutenowej lub pszennej*, 1/3 łyżeczki sody, 150 ml oliwy z oliwek bądź oleju, 2 jajka,125 gcukru pudru, dwie łyżeczki cukru waniliowego**,200 g (mniej lub więcej) przepołowionych truskawek
¨ Tłuszcz do formy, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę z kominem natłuść dobrze. Mąki przesiej ze sobą i wymieszaj z sodą.
Oliwę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku a następnie po łyżce mąki. Utrzyj na jednolitą masę.
Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 1 h.
Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
*użyłam bezglutenowej razowej
** najlepiej z prawdziwą wanilią lub własnego, domowego z laski
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czekamy, czekamy!
Na podstawie przepisu na tort bez cukru i glutenu, nasza Babcia zrobiła ciasto-biszkopt z galaretką i owocami. Wszystkim baaardzo smakuje! Dziękujemy serdecznie!
Niestety mi wyszedl zakalec, i strasznie czuc olej rzepakowy, ktory dodalam. Ciasto wyszlo takie dosyc kruche i opadlo. Jedyna rzez, ktora zmienilam to zamiast cukru dodalam stewie w proszku i troce erytolu (dodalam o polowe mniej).