Cynamon, banany i ciasto francuskie

28 luty 2013 , In: babeczki i ciastka
0

Wraz ze stopionym śniegiem puszczam w niepamięć zimowe grymasy.  Łapię świeże powietrze, tęskniąc bardzo za pieczeniem dzień w dzień i aparatem w dłoni.

Długo szukałam bezglutenowego ciasta francuskiego. Ostatnio zachwycona mąką z UK (Bogu dzięki bez kukurydzy!) zamówiłam przy okazji masę innych dobrych produktów na później. Trafiłam i na gotowe ciasto francuskie. Kupicie tutaj (klik).

Dzisiaj banalne rożki z bananami na ciepło, których tej zimy pochłaniałam nieprzyzwoite  ilości :)

Potrzebne składniki:

-2 dojrzałe banany, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cynamonu

-2 płaty ciasta francuskiego, małe jajko (tylko w przypadku ciasta bezglutenowego)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło. Banany obierz, pokrój i wrzuć na patelnię z cukrem i cynamonem. Mieszając, przygotuj je w ten sposób 5 minut.

Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Krój na kwadraty. Brzegi smaruj jajkiem, a następnie na środku każdego z kawałków ciasta układaj banany. Zlepiaj, tworząc rożek.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 8 minut.

Smacznego!

_DSC0471_Snapseed

_DSC0520

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 marzec 2013

Pascha

desery, Wielkanoc
Zobacz więcej
14 wrzesień 2016

Ekspresowy krem z nerkowców

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
Zobacz więcej
8 sierpień 2011

Pyszne ciasto marchewkowe

ciasta
Zobacz więcej
    • agnieszka
    • 28 luty 2013

    Te mąki to st doves farm?

      • Weronika
      • 28 luty 2013

      Tak :)

      • mam pytanie odnośnie cynamonu, jakiej firmy przyprawy stosujesz? większość popularnych firm zamieszcza adnotację o stosowaniu w zakładzie produkcyjnym glutenu etc jak takie informacje traktować w tym przypadku? stosować/ nie stosować?
        z góry dziękuje za odpowiedź i gratulacje wspaniałego bloga:)

    • agnieszka
    • 28 luty 2013

    ok, jedyne usprawiedliwienie to popsute okulary :)
    Też bardzo lubię te mąki. To były pierwsze produkty bg, jakie kupiłam. Nie miałam żadnych problemów przy pieczeniu. Zapasy sie skończyły, a ja nie mogłam znaleźć podobnej mąki. Fajnie, że znów są dostępne, bo brat z UK nie chce wozić takich produktów samolotem…

    • kasia
    • 28 luty 2013

    A jak zrobić ciasto francuskie bezglutenowe????

      • Weronika
      • 28 luty 2013

      Niestety jeszcze mi się nie udało. Nie wiem czy gluten ma tu duże znaczenie czy też nie. Będę próbować jak tylko czasu wystarczy.

  1. Przejrzalam stronę producenta tych mąk i niestety mieszanki zawierają kukurydzę :(
    Nie rozumiem, dlaczego polski dystrybutor pominął tę informację…

      • Weronika
      • 12 marzec 2013

      Czyżby? Mi konkretnie chodzi o mąkę ‚White self-raising’. Pozostałe rzeczywiście zawierają. Na przyszłość dobra myśl, żeby sprawdzać dwujęzycznie.

  2. A gdzie można kupic gotowe bezglutenowe ciasto francuskie?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011