Donuts

5 luty 2013 , In: babeczki i ciastka
1

Niebawem otrzymam uprawnienia do przemianowania własnej kuchni na smażalnię. Ciasto ląduje na wyścigi w głębokim tłuszczu, pryskającym wesoło na każdą stronę. Dla jednego dnia w roku cukiernicy szaleją, a ja razem z nimi. Poniosła mnie fala i skala najtłustszego czwartku ze wszystkich tygodni. Tylko jak wyprodukować gluten bez glutenu?!

Po nocnych pogaduchach biegałyśmy z przyjaciółką jak szalone nadążając za rozkapryszoną naturą bezglutenowych oponek. Warto.

ok 20 sztuk

Donuts- oponki:

Potrzebne składniki:

-zaczyn: 25 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru

– ciasto: 450 g + 100 g mąki bezglutenowej (użyłam połowę uniwersalnej, a pozostałą zastąpiłam owsianą bzgl), 3 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru pudru,  2 jajka, 4 żółtka, 1/4 szklanki alkoholu, 100 g (pół kostki) stopionego, ostudzonego masła

 lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody/ lub tabliczka czekolady roztopiona z 3 łyżkami śmietanki do kawy, opcjonalnie lukier z sokiem malinowym lub z granatów

– 500 ml tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem, zalej mlekiem. Rozmieszaj i odstaw do zgęstnienia i wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiej dwukrotnie z cukrem pudrem. 450 g przesyp do miski, zrób dołek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie alkohol.

Do mąki dodaj zaczyn, jajka, mleko, a pod koniec wlej przestudzone masło. Wymieszaj, najlepiej wyrabiając mikserem z końcówką do drożdżowego.

Luźne ciasto przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce- nawet do 2 h.

Wyrośnięte ciasto zagnieć na blacie z pozostałą mąką i rozwałkuj na gruby placek. Wycinaj oponki dużą szklanką, a następnie wykrawaj dziurkę małym kieliszkiem.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.

W garnku/ patelni rozgrzej tłuszcz. Posiadacze termometru cukierniczego kontrolują aby temperatura wynosiła 170 stopni C.

Wyrośnięte oponki wrzucaj na gorący tłuszcz i wyławiaj po minucie łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Lukier przygotuj mieszając wodę z pudrem i oblewaj nim ciepłe oponki.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
20 styczeń 2014

Truskawki, mango

bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
23 lipiec 2012

Biszkopt, krówka, banany

ciasta
Zobacz więcej
1 czerwiec 2013

Proste z rabarbarem

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. A gdyby zrobić bez alkoholu, to by coś się stało? Bo nie przepadam, za to donuty wyglądają nieźle 😛

  2. Ja mam pytanie: czy można by zastąpić drożdże zwykłe, drożdzami suszonymi? I jeśli tak to w jakiej proporcji :) Pozdrawiam :)

  3. A co z masłem??

  4. A mogę je upiec w piekarniku? 😉 bo na moje jelita takie tłuste odpada :(

    • Monika
    • 23 luty 2017

    Chciałam się upewnić czy faktycznie 3 szkl. mleka na 550 g mąki?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011