Stos kanapek to zawsze świetna przekąska na wszelkie domówki, a także imprezy na szczycie. Proponuję jednak porzucić pomysł o serze czy szynce i poszukać niebanalnych rozwiązań. Jednym z łatwiejszych do wykonania jest ostre, dobrze wyważone, meksykańskie guacamole z aksamitnego miąższu awokado. Do tego dodatki, które kocha większość dorosłej części społeczeństwa- wyraziste, suszone pomidory i czarne oliwki, a wszystko to na chrupiących grzankach. Gotową kanapkę podsunęłam siostrze, która z rozmarzonym wzrokiem pochłonęła ją z prędkością światła i stwierdziła, że na sylwestrze, którego organizuje nie może ich zabraknąć ♥
10 sztuk
składniki
guacamole
• 1 awokado o miękkim miąższu
• 2 łyżki dobrego oleju
• 2-3 plasterki papryczki chilli
• sok z połowy limonki
• garść listków mięty
• sól, pieprz
dodatki
• 10 kromek pieczywa bezglutenowego
• 5 suszonych pomidorów
• garść czarnych oliwek
• listki bazylii (opcjonalnie)
wykonanie
Przygotuj pastę: miąższ awokado wydrąż łyżeczkę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie rozgnieć, a następnie wymieszaj widelcem lub krótko połącz w blenderze.
Kromki chleba zapiecz w tosterze. Jeżeli nie masz dostępu do czystego opiekacza, skorzystaj z z dobrze rozgrzanego piekarnika. Grzanki posmaruj guacamole, pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi i oliwkami. Posyp szczodrze posiekaną bazylią.
Bon appetit!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Najlepsze najprostsze; czyli grzanki z guacamole od natchnionej