Są przepisy, które wypracowywałam miesiącami. Znam je na pamięć i piekę tak często jak jest to w miarę rozsądne by żaden szczegół nie umknął pamięci. Do tych dołączyła ostatnio pizza. Na każdą okazję.
dla 2 osób
Pizza hawajska
składniki:
– 150 g mąki bezglutenowej, 1/2 łyżeczki drożdży sypanych, szczypta soli, 1 łyżeczka oliwy, ok 100 ml letniej wody
– 1/2 puszki pomidorów bez skórki dobrej jakości, plastry ananasa (najlepiej świeżego), plasterki pieczarek, mozzarella, świeża bazylia, oregano
wykonanie:
Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, solą i oliwą. Stopniowo dolewaj wody i wyrób ciasto mikserem. Ciasto ma być dość luźne i łatwo się formować. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Kulę ciasta umieść w czystej misce i odstaw do podwojenia objętości.
Po tym czasie rozwałkuj. Pokryj dodatkami i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (najlepiej grzanie góra dół).
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
oj jak mi tęskno za pizzą <3 Jutro robie 😀
Zrobiłam pizzę z Twojego przepisu i wyszła cudownie! Miękka, puszysta, zupełnie inna niż poprzednie spody przypominające raczej podeszwy 😉
Pyszna!!! Zrobiłam z potrójnej porcji i zjedliśmy do ostatniego okruszka! Prawdziwa pizza!!!!!
A jakiej konkretnie maki bezglutenowej uzylas?
Schaer Mix Bread.
Niemal jak najbardziej klasyczna Margarita rodem z Italii – polecam „Two greedy Italians” wszystkim fanom kuchni, Włoch i przyjaźni. Pozdrowienia!
Pingback: Pizza | Go gluten free