Pyzy

0

Bardzo kojarzą się z dzieciństwem. Po całym dniu zabawy należała się puchata pyza oblana czekoladą, w której nie wiedzieć kiedy ubrudziła się cała buzia. 

Od kiedy pamiętam, na diecie zawsze chciałam znów taką zjeść. Nie gotową, ale zdjętą z buchającego parą garnka i spałaszować jeszcze ciepłą.

Udało się!

10 sztuk

Pyzy:

Potrzebne składniki:

– 0,5 mąki, 0,5 l letniej wody, 7 g suszonych drożdży, 70 g stopionego i ostudzonego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mąkę dobrze połącz z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej mikserem z końcówkami do drożdżowego.

Przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykry i odstaw do podwojenia w ciepłe miejsce.

Ciasto zagnieć z garścią mąki by dało się formować. W garnku zagotuj wodę. Garnek należy obwiązać cienką szmatką tak by końce nie dosięgały połowy wysokości naczynia.

Z ciasta formuj w dłoniach pyzy. Od wielkości będzie zależał czas gotowania.

Układaj na ściereczce przygotowane bułeczki i gotuj 10-20 minut.

Smacznego!

_DSC9486

 

Garnek do gotowania na parze jest ułatwieniem sposobu naszych babć. Górną część wyłożyłam dodatkowo ściereczką aby zasłonić dziurki.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 styczeń 2013

Mocca

torty
Zobacz więcej
17 listopada 2012

Chałka krok po kroku

pieczywo
Zobacz więcej
19 sierpień 2014

Puszysta pasta z fasoli i pietruszki

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej historii i Twojego bloga. Trzymam kciuki za Twoją przyszłość :-)

  2. Odpowiedz

    Dziękuje. Syn marzy o pyzach drożdżowych. Muszę koniecznie mu ugotować!! Dziękuje!!!

  3. Odpowiedz

    Witaj Weroniki
    Czy zamiast masła mogę dać margarynę lub olej/oliwe

      • Weronika
      • 16 marzec 2013
      Odpowiedz

      Już najlepiej byłoby z margaryną :)

    • Odpowiedz

      Przepraszam za literówkę w imieniu;-)

    • Ilona
    • 5 październik 2014
    Odpowiedz

    Były pyzy! I dla mojej maludy do przedszkola i w domu. Po poznańsku do kaczki i czerwonej kapusty ( u nas tzw. modrej). Bardzo tradycyjnie i strasznie smakowicie. Pyzy super!!! Wszyscy lubimy wracać do smaków dzieciństwa. Z nimi najtrudniej się pożegnać, ale okazuje się, że nie trzeba…

  4. Odpowiedz

    Weroniko, jakiej mąki użyłaś?

      • Weronika
      • 14 luty 2015
      Odpowiedz

      Schar Mix Bread.

Reply to Wioletta. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011