Czasami kuchnia powinna zapachnieć wanilią uwalniającą się z kruchych ciasteczek by nie zapomnieć jak odróżnić je od wszystkich innych. Najprostsze, ekspresowe, mogą czekać w puszce na gości albo Twoją małą zachciankę. Z pustej laski przygotuj domowy cukier waniliowy, który użyjesz w niedalekiej przyszłości.
Upiecz ciasteczka nie czekając na bombki na choince i Mikołaja
Kruche ciastka
Składniki:
– 120 g mąki bezglutenowej, 50 g cukru, 100 g zimnego (!) masła, 1 żółtko
– 1 pełna łyżeczka skórki otartej z cytryny, pół laski wanilii, szczypta sody oczyszczonej
– 1 białko, cukier jako posypka
Przygotowanie:
Masło pokrój na małe kawałeczki. Umieść w misce razem z mąką, sodą, cukrem i żółtkiem.
Uruchom mikser, przez około 1 minutę rozdrobnij składniki. Możesz użyć melaksera czy innego food procesora.
Dodaj skórkę, wanilię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką nasionka. Dodaj. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulę, spłaszcz i owinięte folią schłódź 30 minut w lodówce.
Na podsypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cm. Wycinaj ciasta szklanką lub ulubioną foremką.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj za pomocą pędzelka białkiem i posypuj cukrem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 10 minut.
Zdejmuj z blachy po ostudzeniu. Przechowuj w puszce.
Smacznego!
Pustą laskę wanilii umieść w słoiczku i zasyp cukrem. Zakręć szczelnie i po kilku dniach używaj dumnie, jako domowego cukru waniliowego.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Baardzo kruche, rozpływaja się. <3 Tyle sie na natchnionej dzieje mimo góry nauki w LO 1, niesamowite, jak ty to robisz?? Gdzie ty jeszcze czas na sen znajdujesz, kochana? 😀
Jak ja Ci zazdroszczę! Ja w ogole nie umiem gotować
A czy mogę czymś zastąpić wanilię/pominąć ją? I czy dużo na tym ciastka stracą?
Zawsze można. Troszeczkę stracą. Może więcej skórki z cytryny?
wygladaja pysznie
Ja dzisiaj tez pokusilam sie o zrobienie kruchych ciasteczek 
Zrobiłam te ciastka dwa razy, niestety za każdym razem podczas pieczenia traciły swój pierwotny kształt, a po upieczeniu były tak kruche, że nie dało się ich wsiąść do ręki.
Masło za miękkie, ciasto za długo w ciepłej dłoni. Trzeba im chłodu!
Świetne są te ciastka, marzyły mi się półfrancuskie, więc dodałem odrobinę twarogu… Uważam, że nie wymagają wtedy tyle proszku do pieczenia.
Pyszności, zawsze jak mam ochotę na coś nowego zaglądam na Twój blog.
Dziękuję
RĘKA LEWA W GIPSIE ALE TAK MAM SMAKA NA COŚ SŁODKIEGO ŻE SZOK JAKOŚ MYŚLĘ ŻE DAM RADE POZDRAWIAM