Kwadraty orzechowe bez grama mąki

25 marzec 2017 , In: bez mleka, bez soi, ciasta, Wielkanoc
6

Ten przepis ma w naszej rodzinie długą tradycję. Od kiedy pamiętam, na bazie orzechowych blatów przygotowujemy odświętny tort przełożony długo ucieraną masą, powstałą z żółtek i dużej ilości masła. Jednak kilka lat temu, sam placek pełen orzechów przygotowałyśmy z mamą na moją pierwszą, bezglutenową Wielkanoc. I chociaż ciasto było bardzo dobre, z zazdrością zerkałam w stronę maślanych, kruchych spodów i wykwintnych warstw piętrzących się na stole mazurków. Dzisiaj, kiedy opanowałam już kruche bez glutenu, a także masła i niewiele tradycyjnych pozycji ma przede mną swoje tajemnice, chętnie wracam do naszego pierwszego eksperymentu. Bo to ciasto jest po prostu pyszne, a w odróżnieniu od egzemplarzy pełnych nieprzyzwoicie słodkich mas, bakalii i trochę bezmyślnie lanego lukru, bardzo subtelne. Polecam ♥

12 sztuk

Kwadraty orzechowe

składniki

ciasto

  • 250 g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

polewa

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka roślinnego

wykonanie

Orzechy przebierz z ciemnych, gorzkich kawałków i ewentualnych skorupek. Wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. W sprzęcie typu Thermomix zajmie to nie więcej niż 1 s.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru i cały czas miksuj. Na koniec dodaj sok z cytryn i wymieszaj.

Pianę połącz dokładnie, ale delikatnie z orzechami i siemieniem.

Prostokątną foremkę (użyłam ok 23 x 30) natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszkę przełóż ciasto. Wyrównaj i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj na jednolitą, płynną polewę. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mleka.

Wystudzone ciasto pokrój na kwadraty i polej czekoladą.

Smacznego!
DSC_8641_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 październik 2015

Śniadaniowy chleb pełnoziarnisty

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, pieczywo, wegańskie
Zobacz więcej
11 luty 2012

Marchewek czas

ciasta
Zobacz więcej
12 sierpień 2012

Crumble

desery
Zobacz więcej
    • Asia
    • 27 marzec 2017
    Odpowiedz

    Z konieczności jestem na bardzo restrykcyjnej diecie. Jako, że w takim przypadku każdy posiłek muszę sobie przygotować sobie samodzielnie to postanowiłam zaopatrzyć się w Thermomix. Tutaj mam do Ciebie pytanie… Czy nie mogłabyś do każdego przpisu jaki umieszczasz na blogu dodawać krótkiej notatki jakich ustawień użyłaś w Thermomixie? Wiem, że to drogie urządzenie i nie każdego na nie stać, ale zapewne znajdzie się sporo osób takich jak jak, które je mają bo pomaga im zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni :)
    P.S. Bardzo dziękujemy Ci razem z mężem za prowadzenie bloga. Dzięki Twoim przepisom mogę też od czasu do czasu cieszyć się słodkościami, a chleb dla „leniwych” okazał się prawdziwym hitem w moim domu.
    P.S.2 Czekam na więcej przepisów obiadowych, szczególnie w kontekście farszów do pierogów.

    • Mama
    • 27 marzec 2017
    Odpowiedz

    A ja podjadając wczoraj pod Twoją nieobecność zastanawiałam się skąd ja znam ten smak. :)

    • Olka
    • 28 marzec 2017
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane należy zmielić czy dodać w całości? :)

      • Weronika
      • 28 marzec 2017
      Odpowiedz

      Potrzebne jest zmielone, już dopisuję :)

    • Aga
    • 5 kwiecień 2017
    Odpowiedz

    Jakiej wielkosci foremka kwadratowa bedzie odpowiednia?

      • Weronika
      • 5 kwiecień 2017
      Odpowiedz

      bok 25- 30 cm

    • Magda
    • 13 kwiecień 2017
    Odpowiedz

    Hej, czy mogę te kwadraty przygotować 2-3 dni wcześniej czy najlepsze są świeże?

      • Weronika
      • 13 kwiecień 2017
      Odpowiedz

      Same blaty mogą spokojnie leżakować. Czekoladą polałabym max dzień wcześniej.

    • smakoszka
    • 17 kwiecień 2017
    Odpowiedz

    Przepyszne ! Polecam dla kazdego!

    • Ela
    • 30 maj 2017
    Odpowiedz

    Do czego mozna zuzyc zoltka, gdyz szkoda je wyrzucic ?

    • Kasia
    • 27 październik 2017
    Odpowiedz

    Czy jeśli chcę zrobić tort i przygotuję wyższe ciasto, to będzie łatwo je przekroić na kilka blatów, jak biszkopt, czy trzeba by było każdy z blatów piec osobno?

      • Weronika
      • 30 październik 2017
      Odpowiedz

      Nie ryzykowałabym jednego :) Raczej osobno.

    • Ewa
    • 5 listopad 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast bialek mozna uzyc wody po cieciorce (tzw aquafaby)?

      • Weronika
      • 6 listopad 2017
      Odpowiedz

      Na pewno nie 1:1. Jak na razie moje próby z aquafabą kończyły się przy tym przepisie fiaskiem.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011