Ciasto z dodatkiem marchewek to jedno z tych które cenię najbardziej! To, jest jedną z lepszych wersji tego wypieku. Przepis powstał wczoraj w trakcie pieczenia
Pośród ciast marchewkowych można wyróżnić wiele podgatunków. W Ameryce koniecznie z wielką ilością jasnego lukru, u nas raczej ciemne, puszyste ,na bazie kakao.
Moje dzisiejsze jest mięsiste i leciutko wilgotne. Kolor zawdzięcza cynamonowi, a słodyczy nadaje mu dodatek rodzynek. Pomiędzy zębami chrupią orzechy.
Wypiekowi nadałam kształt baby, ale można użyć innych form. Przepis można też obrócić w muffinki i skorzystać z papilotek.
około 15 kawałków
Ciasto marchewkowe:
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Orzechy, rodzynki posiekaj. Mąkę przesiej, dodaj proszek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel- mogel. Dodaj mąkę, marchewkę i bakalie. Białka ubij w oddzielnej misce na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
Masę przełóż do bardzo dokładnie natłuszczonej formy na babę (możesz użyć innej)
i piecz w temp. 170 stopni C, 30-40 minut.
Smaczengo!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Uwielbiam wszystkie wypieki z dużą ilością bakalii. Ciasto przepyszne. Zniknęło błyskawicznie.
Ciasta marchewkowe sa pyszne, bardzo je lubię.
Trafiłam do Ciebie dziś i bardzo mi się tu podoba, a że sama prowadzę bloga kulinarnego to z chęcią pooglądam Twoje propozycje.
Pozdrawiam:)
Majana
http://www.majanaboxing.blox.pl
Ciasta marchewkowe to jedno z moich miłości 😀
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam!