Miłość w śmietanie czyli słodkie walentynki

13 luty 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Różny stosunek mamy do tego święta. Utożsamiono je z tysiącami serduszek, którymi ozdabiane są kafejki, sklepy. Jedni ulegają tej atmosferze, inni podchodzą raczej z dystansem.

Może jednak raz w roku warto upiec coś wyjątkowego i podarować bliskiej osobie?  Moja propozycja to niewiarygodnie proste w przygotowaniu, puszyste niczym wata cupcakesy czyli babeczki z dużą ilością kremu i owocami, których przygotowanie to czysta przyjemność.

Użyłam mrożonych borówek, więc ich smak w środku lutego, jak się domyślacie nie jest idealny.

Gdyby ktoś podarował mi taką babeczkę z dojrzałymi malinami pokochałabym go od razu..! :)

 

Użyłam silikonowej formy z wgłębieniami w kształcie serduszek, ale spokojnie można użyć standardowych papilotek i upiec okrągłe babeczki.

 

12-15 sztuk

Walentynkowe cupcakes:

Potrzebne składniki:

 

¨      3 jajka,100 gcukru,100 gmąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

¨      Około 250 ml kremówki (swoją połączyłam z mascarponem, ale nie jest to konieczne, aczkolwiek zmieni konsystencję kremu), cukier- opcjonalnie, owoce (użyłam około120 gborówek)

¨      Forma z wgłębieniami w kształcie serduszek lub papierowe papilotki

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.

Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Nie mogą jednak pozostać żadne grudki!

 

Ciasto przełóż do foremek wypełniając do ¾ wysokości. Piecz w temp. 180 stopni C przez około 20 minut.

Gotowe odstaw do ostudzenia.

 

Śmietanę ubij dobrze na sztywno i dodaj cukier (niekoniecznie). Jeżeli dodajesz masarpone, wymieszaj go ze śmietaną krótko mikserem.

Babeczki ozdób śmietaną i owocami.

 

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 sierpień 2013

Crumble

bez jajek, bez orzechów, bez soi, desery
Zobacz więcej
22 październik 2013

Rogaliki z dynią

babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
Zobacz więcej
18 styczeń 2014

Torcik daktylowy

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
  1. Hmm… Wygladają pysznie, choć walentynki to nie śwęto dla mnie. 😀 Ja tam 15 lutego hucznie obchodze dzień singla. XD

  2. A czy można wiedzieć w jakie temperaturze i przez ile piec? Bo chyba brak tej informacji. :)
    Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 7 kwiecień 2012

      Już dodałam. Przepraszam za niedociągnięcie! Sama denerwuję się jeżeli patrzę na jakiś przepis a tam czegoś nie ma.

  3. Super! A ile dodać mascarpone? 😉

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011