Deser, który widzisz na zdjęciu, to jedna z najłatwiejszych opcji. Trzy składniki. Żadnych komplikacji. Bez jajek, więc spokojnie, nic nie ma prawa się zważyć
Smak- intensywnie śmietankowy, mleczny. Polecam bardzo zrobić jak najszybciej. Jeszcze słońce trochę nam dogrzewa
Lody śmietankowe:
Potrzebne składniki:
¨ 0,5 l mleka, 0,5 l śmietanki 30 %, cukier (około 200 g)
wykonanie
Składniki doprowadź do wrzenia w garnku. Mieszaj drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Jeżeli korzystasz z maszyny do lodów przełóż tam gotową mieszankę i postępuj według instrukcji producenta.
Jeżeli decydujesz się na samodzielne zamrażanie, przełóż mieszankę do plastikowego pudełka lub sporej miski. Przykryj i wstaw do zamrażarki.
Co 30-40 minut wyciągnij lody i zamieszaj lub zmiksuj dokładnie. W ten sposób rozbijesz kryształki lodu.
Smacznego!
Twoje lody z pewnością będą miały lepszą konsystencję, ponieważ przyznaję, że swoje zamieszałam tylko raz jedyny, gdyż wzięłam się za nie zdecydowanie za późno i oczy zamknęły się same
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Nie ukrywam, że moim zdecydowanym faworytem są lody kawowe, ale śmietankowe również niczego sobie.
Ja to wiem. Pomyślimy nad jakimiś dobrymi, kawowymi 😛
Nie wiedziałam, że lody tak łatwo zrobić
A no łatwo, łatwo i co najważniejsze nie ma w nich tych wszystkich chemikaliów udających wszelkie smaki.
Pozdrowienia!
Czy lody dobrze będą smakować z kokosem, czy musiałabym dodać do nich więcej śmietanki?
W takiej wersji może warto byłoby skorzystać z mleczka kokosowego zamiast części zwykłego. Myślę, że będą pyszne.
Może byc 36 % smietanki, bo akurat nie mam innej a sklepy zamkniete? 😀
Tak 😉
zważyło mi się mleko ze śmietaną czemu ? nie wiem
Nie dajcie się nabrać na ten banalny przepis!! Przepisu stanowczo nie polecam!! Konsystencja i smak nie przypominają pod żadnym pozorem lodów. Przepis łatwy ale co z tego jak te „lody” smakują jak zamrożone mleko??!! :l Przepisu stanowczo nie polecam!! :I :l