Jak dobrze móc pozwolić sobie na sielski dzień w kuchni i wieczór z uroczym filmem tonąc w poduszkach, przy okazji ucząc się angielskiego. Dawno nie przeżyłam tak odprężającego weekendu dlatego na ostatni sprawdzian nauczę się z wielką radością. Doceniam funkcjonowanie w stanie wyspania i wszystkim zalecam zachwyt nad drobnymi aspektami dnia codziennego.
Ostatnio po wyjściu ze szczecińskich „Pięciu Smaków” odpakowywałam skrupulatnie owiniętą pralinkę, którą dostaje każdy gość. Ze zdziwieniem odkryłam, że obok zapewne daktyli główny jej składnik to całe ziarenka quinoa. Wczoraj w spiżarni znalazłam pół paczki komosy i nie mogłam powstrzymać się żeby nie spróbować.
Panie i Panowie macie do czynienia z najlepszą na tym blogu tartą: 100 % bez glutenu, mleka, naturalnie słodzoną i wegańską. Masa jest najdelikatniejszą z roślinnych jaką miałam w ustach. Rozpływa się z każdym kęsem a cieniutka warstwa polewy czekoladowej daje niewysłowione uczucie szczęścia. Wiórki chrupią wesoło a skórka cytrynowa przełamuje słodycz. Swoją drogą jeden kawałek jest tak syty, że gdyby nie fakt, że uwielbiam jeść, mogłabym powstrzymać się od posiłków do późnego popołudnia.
8 porcji
Tarta czekoladowa z nadzieniem z quinoa*
składniki:
spód:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka wiórek kokosowych
– 100 g oleju kokosowego
– 7 daktyli
masa:
– 120 g daktyli namoczonych min. 1 h
– 50 g oleju kokosowego
– 50 g suchej komosy
– 40 g gorzkiej czekolady
– 5 łyżek wiórek kokosowych
– skórka z 1 cytryny
– ekstrakt z wanilii
polewa:
– 40 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1/5 szklanki mleka ryżowego
– suszone jagody goji do posypania
wykonanie:
Komosę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie do napęcznienia. Przygotuj spód: rozpuść olej i zmiksuj go z daktylami. Wymieszaj płatki, wiórki i masę spajającą. Formę natłuść delikatnie a następnie wyłóż płatkowy spód. Dociśnij równomiernie i dokładnie dłonią. Schłódź na czas przygotowania masy.
Rozpuść olej, odcedź daktyle i komosę. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem.
Nadzienie wyłóż na gotowy spód. Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i syrop rozpuść w rondelku na jednolity, gęsty płyn.
Ciasto polej czekoladą i posyp garstką jagód.
Tartę schłódź przez kilka godzin a następnie krój dobrze naostrzonym nożem maczanym w wodzie.
Smacznego!
* komosa ryżowa
użyłam:
daktyli „Symbio”
jagód goji „Surovital”
oleju kokosowego „Bio Planete”
Swoją drogą widzieliście film „Holiday” z uroczą Kate Winslet, całą plejadą gwiazd i przepiękną muzyką Hansa Zimmera? Choć na początku odrobinę banalny, kilka razy wzruszyłam się w drugiej połowie. Link do przyjemnego sountrack’u:
http://youtu.be/tpQ-i45uf3Y
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zrobiłam dzisiaj. Dziękuję za przepis, baaardzo smaczna! Pozdrawiam
Tarta jest przepyszna. Pozdrawiam serdecznie.
Ale się cieszę!
Weroniko jak odmierzasz olej kokosowy, żeby było 100g ?
Wszystkie składniki zakupione niedługo chce wypróbować .
Każdy przepis Twój sie sprawdza i jest dla mnie mega gratką bo celiakie wykryli u mnie 9 miesięcy temu od tej pory jesteś dla mnie inspiracja
W opakowaniu jest 200 g więc biorę połowę i topię. Bardzo się cieszę i pozdrawiam z tą radością! 😀
Mam pytanie, czy zamiast komosy mogę użyć kuskus bądź kaszę jaglaną?
Rzeczywiście przepyszna tarta!! Jedynie spróbowałabym rozmiękczyć płatki… Bo troszkę zgrzytały:)
Czy mogłaby mi Pani polecić sklep internetowy, w którym został zakupiony ekstrakt z wanilii oraz w jakich proporcjach wody ugotować 50 g suchej komosy ryżowej, a także jaką komosę użyć w tym przepisie białą, czerwoną czy czarną, czy nie ma to znaczenia. Pozdrawiam i dziękuję za odp.
Ekstrakt kupuję w Piotrze i Pawle albo Almie. Nie potrafię podać dokładnego stosunku wody do quinoa. Woda musi przykrywać ziarna z nadwyżką, jak przy gotowaniu jakiejkolwiek kaszy
Użyłam białej komosy.
Jestem bardzo ciekawa tego przepisu
Mam wszystkie składniki oprócz komosy:( mogę ją zastąpić kaszą jaglaną? Lub jakąś inną?
Pozdrawiam!
Ta komosa jest właśnie niesamowicie delikatna. Oczywiście awaryjnie można dodać jaglankę jednak ona po zmiksowaniu zachowuje się bardziej jak budyń. Pewnie trzeba będzie dodać trochę mleka roślinnego
Chętnie spróbuję, ale czy czekoladę mogę zastąpić kakao?
W masie można by dodać 2-3 łyżki i zwiększyć ilość oleju. Natomiast z polewy trzeba będzie zrezygnować.
Polewę czekoladową można zawsze zastąpić 100% masłem orzechowym
Skąd bierzecie płatki owsiane bezglutenowe? Pozdrawiam