Konkurencja dla słodkiego kremu z daktyli, tym razem w centrum zainteresowania awokado!
8 naleśników
Naleśniki czekoladowe
z kremem z awokado
składniki:
– naleśniki: 2 jajka, szklanka mleka roślinnego, 4 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżka cukru
– krem: 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka kakao, naturalny słodzik do smaku (miód, syrop z agawy, daktylowy etc.)
– płatki migdałowe/ konfitura/ owoce
wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Ciasto naleśnikowe powinno być rzadkie, w razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
Naleśniki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z dwóch stron.
Miąższ awokado wydrąż łyżeczką. Wymieszaj blenderem z pozostałymi składnikami.
Naleśniki smaruj warstwą kremu. Możesz posypać prażonymi płatkami migdałowymi i podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!
ekologicznie wyhodowane warzywa i owoce we Free Delikatesach
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Szczerze żałuję, że zobaczyłem ten wpis wieczorem, bo od razu czuję jak burczy mi w brzuchu a raczej takiej ilości kalorii na wieczór wchłaniać nie wypada;) w każdym razie zapowiada się co najmniej pysznie;)
Czas kolekcjonować składniki i do dzieła!
Ja również przyczytałam przepis wieczorem i bardzo zapragnęłam zrobić czekoladowe naleśniczki na śniadanie. Użyłam co prawda zwykłej mąki i mleka, ale i tak naleśniki były genialne, a że nie miałam w domu awokado, postanowiłam użyć domowej roboty dżemu pomarńczowego, który idealnie skomponował się ze smakiem kakao i prażonych płatków migdałowych. Ale wersję z awokado też wyprubuję, a tymczasem idę robić pierniczkowy budyń z kaszy jaglanej, gdyż Twoje przepisy bardzo mnie inspirują
Dzień dobry,
Jakiej użyła Pani mąki do wykonania tych naleśników? mieszanki różnych, czy jakiś gotowy miks?
Wyglądają cudnie
Do naleśników najchętniej używam takiej proporcji: http://www.natchniona.pl/nalesniki-z-musem-z-dyni .
A czy mąkę owsianą można zastąpić np. jaglaną, lub amarantusową?
tak