Owsiane krążki :)

8 wrzesień 2011 , In: Bez kategorii
0

Kiedyś pisałam już, że pewna firma wyprodukowała dla osób na diecie bezglutenowej produkty owsiane, które w wyniku specjalnych procesów pozbawiane są glutenu.

Płatki używam właściwie tylko do…  ciasteczek :)

Na pewno znasz smak tych pożywnych, złocistych i chrupiących krążków. Wykonanie ich jest bardzo szybkie i łatwe. Ciasteczka owsiane to smakowita przekąska którą z łatwością zabierzesz do pracy czy szkoły.

Możesz je przechowywać kilka dni w metalowej puszce, chociaż u nas nie poleżały za długo :)

Z tego przepisu wyjdzie około 50 ciasteczek. Oczywiście ilość zależy od ich wielkości.

 

Ciasteczka owsiane:

Potrzebne składniki:

¨      350 g płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych, 200 g mąki bezglutenowej, lub pszennej, pół łyżeczki sody

¨      2 jajka, 100 g cukru (nada się brązowy), 2 łyżki miodu (opcjonalnie, ja dodaję), 300 g masła

¨      Papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wymieszaj z mąką i sodą. Masło utrzyj z miodem i cukrem (najlepiej jeżeli masło będzie wcześniej wyciągnięte z lodówki). Dodaj po jednym jajku. Wsypuj dużymi partiami płatki. Wymieszaj dobrze mikserem lub dużą łyżką.

Z ciasta formuj kulki (polecam wielkość orzecha włoskiego), a następnie układaj na blasze i rozpłaszczaj łyżką. Ciastka rozmieszczaj w kilkucentymetrowej odległości od siebie.

Piecz około 15 minut lub nieco dłużej (zależy od wielkości).

Z blachy zdejmuj całkowicie ostudzone.

Jeżeli zostało ci ciasto piecz ponownie jeszcze jedną porcję.

 

Ciasteczka przechowuj w blaszanym opakowaniu.

 

Smacznego!



a tutaj robione innym razem, ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych moreli :-)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
16 grudzień 2016

Puszysty keks sentymentalny

bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
Zobacz więcej
21 marzec 2012

Przyszła wiosna…

ciasta
Zobacz więcej
25 lipiec 2011

W czarnym lesie

torty
Zobacz więcej
  1. A …dobre były. Nawet, bardzo. :)

  2. Obiecałam że będę komentować tylko to co robiłam nie zrobiłam tego na papierze tylko na foli i mi się posklejały :(
    ale efekt był dobry :)
    z nuttelą którą je smarowałam były niebo w gębie 😛
    bardzo się cieszę że założyłaś tego bloga by najmniej mam co robić kiedy mi się nudzi :)
    A słodycze wręcz uwielbiam :)
    więc blog jest idealny dla mnie :)

  3. Jestem zachwycona Twoim blogiem! Jest tu mnóstwo przepisów, które chciałabym już wypróbować.
    Od czegoś trzeba zacząć, więc zdecydowałam się na owsiane krążki. Ciasteczka są przepyszne! Szybko i łatwo się je piecze, a co najważniejsze, wszystkim bardzo smakowały :)
    Był to pierwszy, ale na pewno nieostatni wypiek z Twojego pysznego bloga!:)

  4. zdecydowanie bardziej do gustu przypadl mi ten przepis niz ten drugi :) lepiej sie te ciasteczka trzymaja i sa bardzo smaczne!! tyle ze proporcje biore z drugiego przepisu:). zamieniam tylko skladniki. pieke z mąki żytniej, tez są całkiem niezłe. i zamiast cukru daje wiecej łyzek miodu i łyzke cynamonu. Dodaje rowniez odrobine rodzynek. Tylko nie wiem, zdaje mi sie ze są zbyt suche. myslisz ze dwie łyżki wody rozwiązały by ten problem ?

    Super blog ! trzymaj tak dalej :).
    Pozdrawiam :)

  5. witam!

    masz wspaniałę przepisy – na pewno za chwilkę wypróbuję przepis na ciastka owsiane:)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011