Ulubiony i wręcz idealny wegański pasztet z czerwonej fasoli. Znajdziecie w nim słodkawy smak, który nadają suszone śliwki ale także ostrzejszą nutę pieprzu cayenne i aromat posmażonej cebulki i czosnku. Przyjemnie pachnie, a smakuje najlepiej w towarzystwie małosolnego ogórka. Na domowym bochenku znika błyskawicznie.
Pasztet z czerwonej fasoli
składniki:
– 200 g ugotowanej czerwonej fasoli*
– 8 suszonych śliwek
– 2 cebulki pokrojone drobno i zeszklone na patelni
– ząbek czosnku
– 50 ml oliwy
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 łyżeczki cząbru
– 1/2 łyżeczki kuminu
wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj blenderem na jednolitą pastę. Sól i przyprawy dodawaj stopniowo aby dopasować przepis do swoich upodobań.
Pasztet podawaj z dobrym pieczywem i obowiązkowo ogórkiem małosolnym Przechowuj około 5 dni w zamkniętym opakowaniu.
Smacznego!
*3/4 szklanki suchej
duży wybór potrzebnych składników znajdziesz we Free Delikatesach
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Mam już ogórka czyli czas na pasztet
A czy ten pasztet można zrobić bez śliwek?
Pewnie, że tak ale one nadają mu całego sensu
Czy ten smakowity pasztet można zamrozić?:)
Raczej tak ale lepiej zrobić mniejszą porcję
Zrobiłam, wyszedł baaardzo smaczny i nic nie zostanie do zamrożenia, o nie !:)
Witam serdecznie. Chciałam zapytać czy można do tego przepisu użyć fasoli czerwonej z puszki ?
Można 😉
Czy można ten pasztet upiec? ☺
Wydaje mi się, że pasztet byłby za suchy i kruszyłby się przy krojeniu. Trzeba dodać spoiwa- pure warzywnego, jajek albo kaszy jaglanej i więcej oleju. Tym samym masę trzeba będzie lepiej przyprawić więc powstaną zupełnie nowe proporcje
Pastę zrobiłam wczoraj. Jest pyszna.

Od trzech tygodni jestem na diecie bezglutenowej i dopiero poszerzam swoją świadomość kulinarną, ale przekonałaś mnie tym przepisem do zakupu swojej książki. Mam nadzieję, że znajdę tam podobne smakołyki, a na bloga będę zaglądać.
Pozdrawiam
Pasztet jest przepyszny! Dodałam trochę za dużo miodu więc żeby zrównoważyć smak wrzuciłam świeżą natkę pietruszki
Mniam!
Jak długo gotować fasole8?
Pasztet rewelacja!!! Przyznam że troche nie wierzyłam w połączenia tych różnych smaków a jakże uwierzyłam po pierwszym spróbowaniu:)