Placuszki z mąki kasztanowej

4

Słodkie śniadania podaję zazwyczaj jako dodatek wtedy, kiedy goszczę kogoś o poranku. Często jest to sterta cieniutkich naleśników z musem owocowym lub pulchniejsze placuszki. Dawno nie smażyłam już żadnych racuchów więc w ten sposób postanowiłam uczcić sobotę. Mając na uwadze osoby, których lista nietolerancji jest bardzo długa, nie sięgałam po jajka ani powszednie bezglutenowe zboża i tak oto dzielę się kolejną roślinną, przepyszną i bardzo prostą recepturą na niespieszny posiłek do miłej pogawędki.

DSC_0808_Snapseed

20 sztuk

Placuszki z mąki kasztanowej

składniki

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam domowego mleka kokosowego)
  • 200 g niesłodzonego musu z jabłek lub dyni
  • 50 g oleju kokosowego
  • 140 g mąki kasztanowej (lub owsianej bezglutenowej, gryczanej etc.)
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione dodatki

wykonanie

Do naczynia blendera wlej mleko, przełóż mus i wsyp mąkę z proszkiem. Zmiksuj na jednolite ciasto. W garnuszku rozpuść olej i wlej do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj.

Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju kokosowego, a następnie wylewaj porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Voila!

DSC_0647_Snapseed

DSC_0842_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 listopad 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
13 styczeń 2014

Wege pasztet

bez jajek, bez mleka, Boże Narodzenie, wegańskie
Zobacz więcej
13 marzec 2012

Klasyki dzieciństwa

desery
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Dzisiaj usmażyłam te placuszki na śniadanie. Zjadłam ze śmietanką kokosową i pestkami granatu. Pyszności! :)

    • Edytha
    • 23 luty 2017
    Odpowiedz

    Najlepsze !!!! pyszne i zawsze wychodzą
    bardzo bardzo dziękuje :)

    • Joanna
    • 10 sierpień 2017
    Odpowiedz

    Czy mąkę ziemniaczaną można pominąć? Moje dziecko nie może jeść skrobii. A z tapioki nie posiadam

      • Weronika
      • 21 sierpień 2017
      Odpowiedz

      Można spróbować, nie ma jej tutaj tak wiele. Ziemniaczana nadaje jednak puszystości i ręczę tylko za powyższy przepis.

    • Aldona
    • 7 listopad 2017
    Odpowiedz

    Mus z dyni to puree?

    • Dorota
    • 28 kwiecień 2021
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Pyszniutkie😊

Reply to Aldona. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011