Pomarańczowa drożdżówka

3 kwietnia 2014 , In: babeczki i ciastka, bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Puchate, bułki zawijane z twarożkiem. Całość jak najbardziej świątecznie podkręcona pomarańczą. Drożdżówki na pewno nie obrażą się też za dodatek płatków migdałowych czy rodzynek.

9 sztuk (jedną upiekłam osobno :) )

Drożdżówki pomarańczowe z twarożkiem

składniki:

– ciasto drożdżowe: 350 g mąki bezglutenowej* + do podsypywania, 1 łyżeczka sypkich drożdży, ok szklanki mleka (250 ml- używam roślinnego), 1 jajko, 100 g cukru, 20 g masła, skórka otarta z 1 niewielkiej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 200 g twarogu półtłustego**, 75 g cukru pudru, sok z 1 pomarańczy,  kilka kropelek ekstraktu z wanilii

– lukier: 50 g cukru pudru, kilka łyżeczek wody, płatki migdałowe

wykonanie:

Masło rozpuść, wystudź. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, skórką. Dodaj cukier, wanilię, wbij jajko. Mleko delikatnie podgrzej i wlej wraz z masłem. Wyrób mikserem gładkie ciasto. Powinno być luźne, więc w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do znacznego zwiększenia objętości- 1-2 h.

Twaróg zblenduj z pozostałymi składnikami.

Wyrośnięte ciasto podsyp mąką aby dało się swobodnie formować. Przygotuj 9 wałeczków i rozciągnij je na blacie. Następnie spłaszcz i posmaruj twarożkiem, zroluj w ślimaczki.

Piecz 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C.

Podawaj z lukrem.

Smacznego!

*uniwersalna mieszanka

** można zmiksować go dobrze z pozostałymi składnikami lub użyć już zmielonego

IMG_4120_Snapseed

IMG_4107_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
3 marca 2014

Zupa!

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi, zupy
Zobacz więcej
24 listopada 2013

Brownie kokosowe

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
28 stycznia 2012

To już setny raz!

torty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Weronika, a jak się czujesz jedząc sztucznie bezglutenowe wypieki (bo chyba dość często jesz)? Ja zauważyłam u siebie, że odkąd zaczęłam jeść ich więcej, znów gorzej się czuje. Jestem na diecie od roku, a piec częściej zaczęłam dopiero po pół roku diety. Znów gorzej się czuję, ostatnio to już fest, jak przed dietą… :(

      • Weronika
      • 4 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Co to znaczy „sztuczne”? Jeżeli chodzi o mąkę- gotowe mieszanki, to jem taką rzadko w przypadku właśnie jakiś drożdżowych wypieków bo z mąki naturalnej coś takiego nie wyjdzie. Oczywiście dobrze radzę aby przede wszystkim w diecie było jak najwięcej naturalnych produktów, słodycze w ogóle ograniczać, wtedy od czasu do czasu nie powinno się nic wydarzyć. A to, że na blogu widnieje 9 drożdżówek to nie znaczy, że ja je wszystkie pochłaniam, wręcz przeciwnie- rozdaję :)

  2. Odpowiedz

    Jako sztuczne mąki miałam na myśli mieszanki mąk bezglutenowych (skrobie, i inne składniki)

  3. Odpowiedz

    Witam, ciasto zrobilam, ale strasznie mi sie kleilo, nie moglam uformowac waleczkow. Wylalam wiec polowe na blache, polalam serem i wylalam reszte. Moj maz zje wszystko, wiec nie przezywal, ze nie bylo ‚waleczkow’. Jakkolwiek, zastanawiam sie, co zrobilam zle… wiecej maki spowodowaloby za twarde ciasto…

      • Weronika
      • 12 maja 2014
      Odpowiedz

      Jeżeli ciasto było za luźne to oczywiście, że więcej mąki :) Za twarde będzie jeżeli rzeczywiście już przy zagniataniu zaczynało by się lekko kruszyć.

    • Iza
    • 25 lipca 2014
    Odpowiedz

    Jakiej mieszanki użyłaś? :-) dzięki za odpowiedź!

      • Weronika
      • 26 lipca 2014
      Odpowiedz

      Mix Bread Schaer.

  4. Odpowiedz

    Można zrobić drożdżówkę bez jajek, pomonać? Proszę o taki przepis.

      • Weronika
      • 21 października 2014
      Odpowiedz

      Tak, wystarczy pominąć. Struktura ciasta straci ale tylko odrobinę :)

  5. Odpowiedz

    *pominąć

  6. Odpowiedz

    Mi również ciasto tak się lało, że połowa została na blacie. Mąki podsypałam „tonę”.. aż zrezygnowałam. Co mogło pójść nie tak? Trzymałam się ściśle przepisu..

      • Weronika
      • 29 listopada 2014
      Odpowiedz

      Musiało nie wyrosnąć odpowiednio. Nawet jeżeli ciasto jest luźne, to wyrośnięte jest puszyste. Wystarczy dosypać więcej mąki i zagnieść. Być może drożdże były nieświeże, a na przyszłość należy w takim razie zacząć od mniejszej ilości mleka.

      • Odpowiedz

        Czy mogłabyś powiedzieć jeszcze jakich drożdży użyłaś? :)

      • Odpowiedz

        Mam zamiar spróbować jeszcze raz, za bardzo kusi mnie możliwość zjedzenia pysznej drożdżówki, której nie miałam w ustach od 2 lat :(. Rzeczywiście, spojrzałam na opakowanie drożdży i napisane tam jest, że całość/500g mąki.. A ja bardziej przyłożyłam się do przepisu i dodałam łyżeczkę, a powinnam prawie całe opakowanie zużyć.

  7. Odpowiedz

    Co mogę użyć zamiast sera bo nabiału też nie mogę jeść?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Jajko możemy pominąć. Zamiast sera może być jakiś gęsty dżem.

    • Olka
    • 19 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Osoby na diecie bezglutenowej mogą zauważyć gorsze samopoczucie po spożywaniu gotowych miksów bezglutenowych gdy obok nietolerancji glutenu występuje u nich inna nietolerancja pokarmowa np na białka pszenicy inne niż gluten lub nietolerancja ( niewykryta) np na kukurydzę czy ryż które są bardzo często składnikiem gotowych mieszanek.

  8. Odpowiedz

    Już kiedys piekłam wyszło pycha tylko ja rozwałkowałam placek nałożyłam nadzienie i pokroiłam na krążki i poukładałam zwojami do góry tak kiedys piełam z pszennej mąki i teraz zrobiłam tak samo:) a teraz po mleko do chłodni po jajka do kurnika a ser z lodówki choć dość tłusty bo swojej roboty ale najlepszy!!!:)

    • Sylwia
    • 17 marca 2016
    Odpowiedz

    A jeśli nie mam gotowej mieszanki? Mam za to małe kokosów, kukurydziana, jaglana i gryczana… To jakie proporcje? Bardzo dziękuję

      • Weronika
      • 17 marca 2016
      Odpowiedz

      Można je wszystkie pomieszać w równych proporcjach, koniecznie dodając jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale efekt nie będzie taki jak z gotowcem.

    • Monika
    • 19 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo smaczne , wyszly jak z obrazka . Dziekuje za przepis, marzylam o drozdzowkach z serem , nie majac pomaranczy zrobilam z cytryna , smakuja wybornie . Niebawem napewno wyprubuje inne propozycje .

    • ola
    • 3 października 2016
    Odpowiedz

    czy do ciasta można dodać puree z dyni, żeby powstały bułeczki dyniowo-pomarańcowe?:) jeżeli tak, to w jakiej ilości?

      • Weronika
      • 4 października 2016
      Odpowiedz

      Można pokombinować :) Myślę, że można spokojnie pominąć jajko, dodać około 150 ml mleka i jakieś 150 g pure. Jednak to tylko czysto teoretyczny strzał. Trzeba wyrobić ciasto i zobaczyć ile mokrych składników będzie potrzebnych.

    • magda
    • 13 maja 2017
    Odpowiedz

    Dzięki Tobie niemożliwe stało się możliwe nareszcie po wielu latach zjadłam drożdżówkę dzięki wielkie

    • Małgorzata
    • 27 marca 2018
    Odpowiedz

    Drożdżówki wyszły super ! użyłam Shar Mix B i świeże drożdże .

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011