choć smakuje świetnie o każdej porze roku
Najczęściej robię go z jabłkami i posypuję hojnie przyprawą korzenną. Pychota.
Jednak latem próbowałam też układać wiśnie, truskawki. W takim wydaniu też jest wspaniały. A teraz mi przyszło do głowy, że muszę koniecznie wypróbować jeszcze wersję z gruszkami. Uwielbiam gruszki, najlepiej gorące. O tak, gruszki będą następne! Wariantów można tworzyć ilość wielką, a samo ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka. Ekspresowo.
Robię je od dawna i wiem co mówię. A jak ono pachnie…
Placek z jabłkami:
Potrzebne składniki:
¨ 4 jajka; 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej; 120- 150 g cukru, ¼ łyżeczki sody
¨ 3 łyżki oleju (używam oliwy z oliwek)
¨ 3 jabłka (mniej lub więcej, lub inne owoce)
¨ Cynamon/ przyprawa korzenna/ brązowy cukier/ wanilia, ewentualnie cukier puder do posypania gotowego ciasta
¨ Tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 24 cm, czasami piekę w 20 cm, jest wtedy ładniej wyrośnięty) natłuść.
Utrzyj za pomocą miksera jajka z cukrem a następnie dodaj olej/ oliwę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wsyp stopniowo do ciasta. Masę przelej do formy.
Układaj na wierzchu ciasta plastry jabłek. Posyp przyprawami i cukrem..
Piecz 35- 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki.
Po 10 min wyjmij i przykryj ściereczką.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Chociaż za owocami nie przepadam, ciasto naprawdę wyśmienite!
Dziękuję mój niezawodny… podjadaczu 😀
Ten placek często pojawia się u mnie na stole, uwielbiają go wszyscy, i osoby z celiakią i bez. Z Twoimi przepisami pieczenie staje się przyjemniejsze. Wielkie dzięki
jestem smakoszem kulinarnymi prowadzę 3 restauracje to ciasto w żadnej nie zawodzi
Ciasto jest super! Zmodyfikowałam odrobinkę przepis: dodaję cynamon także do ciasta, oliwę zastępuję rozpuszczonym masłem. Robię w małej tortownicy – wychodzi nie takie niskie, puszyste. Wszyscy się zachwycają i nawet nie czuć tej bezglutenowości! A najlepsze w tym przepisie jest to, że pyszne ciasto można uzyskać przy minimum wysiłku i bez wydumanych składników – zazwyczaj wszystkie komponenty poza owocami mam w domu.
Polecam wersję z malinami (:
witaj, czy mogę zastąpić cukier ksylitolem? chce zrobić ciasto dla taty a on ma cukrzycę :/
Tak
Jeśli nie mogę mleka, w tym śmietany to czym ja zastąpić ? Może dać jedno jajko więcej lub kapkę mleka roślinnego ?
Hmm, w tym przepisie nie ma mleka ani śmietany
Jaką mieszankę mąk bg można tu zastosować? Nie używam gotowych typu Schar.
Mąkę wymieszaj z sodą tak? Jako totalny laik muszę sprawdzić zanim zrobię 😉