Zanim na dobre rozpoczęła się sylwestrowa noc, siedziałyśmy z przyjaciółkami nad późną kolacją wspominając to i owo. Jedna z nich przygotowała tak pyszne risotto, że nie widziałyśmy problemu by dojeść je jeszcze o szóstej nad ranem.
Kiedy wróciłam do domu wertowałam wszelkie informacje na temat klasycznej, włoskiej wersji i zasad jej przygotowania. Tak naprawdę to prosta potrawa, którą można podać na tysiące sposobów. Ważne by nie odstępować od kilku sztandarowych reguł.
Ryż Carnaroli z czerwoną cebulą i rozmarynem balansuje na granicy słodyczy. Warto zacząć od tradycyjnej wersji- masło, ryż, cebula, bulion i przepaść wraz z pierwszym kęsem.
Pamiętaj o dobrej jakości bulionie, najlepiej intensywnie warzywnym z garstką przypraw, który długo będzie bulgotał na maleńkim ogniu otulając kuchnię pięknym aromatem.
dla 4 osób
Risotto z czerwoną cebulą i rozmarynem
składniki:
– 3 czerwone cebule, 50 g masła, 1 łyżeczka rozmarynu (+ świeże gałązki do podania)
– 200 g ryżu Carnaroli
– 750 – 1000 ml bulionu warzywnego*
wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na gorącym maśle. Dodaj partiami ryż i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodawaj bulion stopniowo, łyżka po łyżce aż ryż wchłonie płyn i napęcznieje.
Dopraw rozmarynem.
Smacznego!
* Na 4 l wody użyj 1,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka oraz 1 łyżkę pokruszonych liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem 1,5 h na małym ogniu, powoli wydobywając aromaty.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Ooo widze wersja ulepszona, bede musiala wyprobowac. 😀 W ogole to ciesze sie ze wam smakowalo. :*
A próbowałaś zrobić risotto na białym winie ? Ryż smażymy, dolewamy wina, czekamy aż ziarno wchłonie płyn, potem dolewamy bulion. Do tego pieczarki, szynka, cukinia, groszek, co kto lubi. a na koniec włoski parmezan świeżo tarty.
Do każdego można dodać wino, nawet czerwone. Coś się może pojawi
Pycha;) wczoraj zrobilam i po prostu genialne;) bede czesto wracac dotego przepisu:)
Radość wielka!