Rogale w nowej odsłonie

3

Znajdź trzy różnice :) Rogale w nowej odsłonie to propozycja bez gotowych mieszanek, jajek i mleka. Żałuję, że nie odważyłam podjąć się tej próby tworząc książkę, ale mam nadzieję, że zainteresowani przepisami w wersji papierowej zajrzą również na bloga po garść aktualizacji. Z rogalami było dziś sporo śmiechu, gdyż tata wziął do ręki jednego jegomościa i wygłosił monolog- analizę wypieku. Dostały wysokie noty, zwłaszcza za „mięczystość”. Polecamy gorąco!

_DSC4221_Snapseed

12 sztuk

Rogaliki

składniki

– 200 g mąki ryżowej

– 90 g mielonego siemienia lnianego

– 80 g mąki ziemniaczanej

– 12 g drożdży instant

– 1/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

– 80 g ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 300-350 ml wody

– 4 łyżki oliwy

– dodatkowa mąka do podsypywania blatu

– odrobina mleka roślinnego do skropienia rogalików przed pieczeniem

wykonanie

Mąkę przesiej, dodaj wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszaj. Dodaj oliwę, ksylitol i wanilię, a następnie uruchom mikser i wyrób ciasto dolewając wodę. Niech na początku pozostanie lekko klejące. Przełóż na blat, oprósz mąką, owiń przezroczystą folią lub ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno naprawdę pięknie podwoić objętość.

Ciasto rozwałkuj grubo na blacie i wykrawaj nożem trójkąty. Każdy roluj od podstawy do wierzchołka.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ponieważ ciasto podrośnie w piekarniku. Rogaliki pokryj mlekiem za pomocą pędzelka.

Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC4231_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
4 kwietnia 2012

Święta bez baby?

ciasta
Zobacz więcej
8 listopada 2017

Warsztaty świąteczne

Boże Narodzenie, warsztaty
Zobacz więcej
7 czerwca 2012

Brownie i najlepsze truskawki

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Czy to są takie rogaliki śniadaniowe, bez nadzienia?

      • Weronika
      • 11 czerwca 2015
      Odpowiedz

      U nas mimo wszystko na deser :) Można je nadziać bez problemu.

  2. Odpowiedz

    Pyyyyszne:) Dziękuję!!!

  3. Odpowiedz

    a jaką mąke ziemniaczaną polecasz? bo ciężko mi znaleźć coś bezglutenowego..

      • Karolina
      • 7 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Hejka,

      ziemniaki nie zawierają glutenu. Mąka ziemniaczana z definicji go nie może mieć.
      Gluten jest w pszenicy, orkiszu, owsie i jęczmieniu.

        • Weronika
        • 21 sierpnia 2017
        Odpowiedz

        Z definicji tak, ale mąka często zanieczyszczona jest innymi zbożami. Od dłuższego czasu stosuję tę z Trzemeszna. Tania, łatwo dostępna, a w zakładzie przerabiane są tylko ziemniaki.

          • mAGDA
          • 10 listopada 2019
          Odpowiedz

          Your comment is awaiting moderation.

          JEŚLI LINIA PRODUKCYJNA JEST ZANIECZYSZCZONA GLUTENEM Z POPRZEDNIEGO PRODUKTU TO JEST GLUTEN A DLA OSÓB Z CELIAKĄ TO I TO ZASZKODZI

    • Odpowiedz

      Firma Kupiec ma bezglutenowa mąkę ziemniaczaną. Bez znaczka ale jest na liście stowarzyszenia.

        • Weronika
        • 11 lipca 2015
        Odpowiedz

        Ciekawe czy lista jest uaktualniana, ale jeśli tak to świetna informacja! :)

      • Weronika
      • 8 lipca 2015
      Odpowiedz

      Bauckhof mają bezglutenową choć cena trochę zaporowa. Można sypać zamiennie ze skrobią kukurydzianą, którą produkuje chociażby Bezgluten.

    • Ania
    • 12 lipca 2015
    Odpowiedz

    Weroniko, czy probowalas zmieszac np. make ryzowa, kukurydziana i gryczna do ciasta drozdzowego np na rogaliki lub jagodzianki? Ciekawa jestem czy jest szansa,ze beda pulchne. Pozdrawiam cieplo.

      • Weronika
      • 13 lipca 2015
      Odpowiedz

      Te wszystkie mąki są bardzo podobne. Ja dodałabym jeszcze trochę ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej. Szanse się zwiększają :)

    • Dagna
    • 18 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Moje ulubione! :)

    • Ewa
    • 2 marca 2016
    Odpowiedz

    Ale z ksylitolem ciasto chyba raczej nie wyrośnie?

    • Kasia
    • 1 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Nie wyszlo mi to ciasto, bylo za miekkie….

    • Ewa
    • 9 listopada 2016
    Odpowiedz

    Którą mąkę mogę użyć zamiast ryżowej? (nie wolno mi jeść ryżu)

      • Weronika
      • 9 listopada 2016
      Odpowiedz

      Można spróbować z owsianą bezglutenową lub kaszy gryczanej niepalonej.

    • Kasia
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ile dac cukru zamiast ksylitolu?

    • Kasia
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    Co zamiast siemienia? Po pierwsze nie powinno się piec siemienia ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe, po drugie, siemię wpływa na smak. Ja nie lubię, a rogaliki bym zjadła :)

      • Weronika
      • 10 listopada 2016
      Odpowiedz

      Proszę spróbować z jajkiem, jednak potrzebny będzie też sypki składnik. Nie pomogę z dokładnymi proporcjami.

    • Daria
    • 10 maja 2017
    Odpowiedz

    Mi niestety nie wyszło. zrobiłam kropka w kropke z przepisu i ciasto było w konsystencji śmietany. Dodałam wiec troche maki ale po upieczeniu stało się jak kamień.. :( co zrobiłam źle?

    • Anna
    • 12 maja 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam je z cukrem kokosowym, wyszły baaardzo smaczne:)

    • Monika
    • 17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Ciasto nie wyrosło :( Nigdy mi ciasto nie wyrasta ;-(
    Zjemy zakalec, ale trochę szkoda

      • Weronika
      • 9 lutego 2018
      Odpowiedz

      Skoro nigdy nie wyrasta to może ciasto ma za dużo mąki? To częsta przyczyna. Mimo tego, że w przepisie muszę podać proporcje, często musimy je dopasowywać trochę do własnych warunków. Im luźniejsze ciasto tym lepiej powinno poradzić sobie z wyrośnięciem. A jeżeli ciasto się nie uda to nie warto włączać piekarnika bo tam się już nie naprawi niestety.

    • kasia
    • 14 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    ja zmieszlam maki 100g gryczanej i 100g jaglanej ze wzgedu na to ze mamy uczulenie na ryz :-) wyszly pyszne :-) tylko musialam zmniejszyc temperature :-):-)

    • Agata
    • 22 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Niestety, ciasto przybrało konsystencję „ciapy”. Mimo, że wody dałam tylko 250ml. Nie wiem wczym tkwi błąd.

    • Maria
    • 24 lutego 2021
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    W cieście są drożdże i ksylitol. Jak wiadomo drozsze do wyrośnięcia potrzebują cukru. Słyszałam, ze ksylitol nie jest pożywka dla drożdży, wiec nie wyrosną. Wydaje mi się, ze w przepisie powinien pojawić się jakiś zamiennik cukru, który pomoże wyrosnąć drozdzom. To tak po wstępnej analizie składników, bo szykuje się do zrobienia tych rogalików :)

Reply to Gosia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011