Naleśnik to prawdziwy król imprezy. Może być podany zupełnie zwyczajnie, opatulony w chrupiącą panierkę w towarzystwie filiżanki barszczu, ale i nietuzinkowo, w postaci tortów czy innych zawijańców. W książce napisałam, że naleśniki mojej przyjaciółki nie mają sobie równych, ale kiedy nie świętujemy razem jestem zmuszona przygotować je sama. I tak oto po hucznym sylwestrze trwa w mojej kuchni dobra passa ciasta z patelni. Na śniadanie przygotowałam roladki z warstwą ulubionego humusu, świeżymi warzywami i nieocenionym a banalnym sosem koperkowym. Przygotujcie je na najbliższe przyjęcie, a zostaniecie okrzyknięci mistrzami bezglutenowych i wegetariańskich przekąsek
20 sztuk
składniki
naleśniki
• 4 jajka
• 400- 450 ml mleka roślinnego
• 100 g mąki ryżowej
• 50 g mąki owsianej bezglutenowej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• szczypta proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
dip koperkowy
• 5 łyżek dobrej jakości majonezu*
• 5 łyżek wody
• 1/3 łyżeczi curry**
• ząbek czosnku
• pęczek koperku
dodatki
• słoiczek humusu
• 2 świeże ogórki
• 2 pęczki rzodkiewki
• kiść pomidorków koktajlowych
• listki świeżej bazylii
wykonanie
Usmaż stertę naleśników. W tym celu wszystkie składniki połącz mikserem. Patelnię pokryj minimalną ilością tłuszczu, rozprowadzając go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej i wylewaj po łyżce wazowej ciasta na jednego naleśnika. Szybko i dokładnie rozprowadź po całej patelni i smaż do zrumienienia z obu stron.
Przygotuj dressing mieszając ze sobą majonez, wodę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek.
Ogórka podziel na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Naleśniki smaruj cienką warstwą humusu, pokryj dodatkami, dipem i ciasno roluj.
Gotowe rulony przekrój w połowie i układaj na talerzu.
Smacznego!
* Niezmiennie używam domowego majonezu przygotowywanego w Thermomix.
** Polecam przyjrzeć się firmie Magros, mają nie tylko pyszne, bezglutenowe curry
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Pysznie wygląda
Czy można użyć mleka sojowego? Jakiego najlepiej?
Jasne, używam Provamel
Dziękuje za odpowiedź.
Wyszło mi 10 sztuk bo użyłam 2 jajek, a zamiast hummusu zrobiłam dwa smaki: z dipem koperkowym i orzechowym pesto 
Zrobiłam z mleka sojowego i wyszło wspaniale
Zanim skończyłam je zawijać większość była zjedzona
Naprawdę świetny przepis.
W cieście nie ma oleju, więc każdy naleśnik smażymy na tłuszczu czy tylko pierwszy?
Tylko pierwszy, na minimalnej ilości. Potem patelnia jest przygotowana żeby usmażyć stertę naleśników bez tłuszczu.
Już straciłam wiarę w dobre bezglutenowe naleśniki. Twój przepis to dla mnie odkrycie stulecia! Wykorzystałam mleko ryżowe, mąkę owsianą zastąpiłam gryczaną i wyszły GENIALNE. Wszystkie, co do jednego
Czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana?
Jest różnica w procesie produkcji, ale w moich przepisach można używać ich zamiennie.