Późnym, sobotnim wieczorem obładowana kolorowymi magazynami, siedzę z laptopem na kolanach wyszukując adresy zapisane malutkimi literkami na pachnących stronach gazet. Słucham kolejnych utworów z luźnej playlisty i marzę o tym co kiedyś będzie moje, wyjątkowe, co mogę zrobić dziś lub jutro żeby inni mogli się uśmiechać a ja czuć dobrze.
Myślę co zjemy jutro na śniadanie, bo niedzielne musi być wyjątkowe. Mam górę pomysłów i wielki zapał. W wakacje będę tu często. Bardzo. To skromna obietnica.
Lubicie niespodzianki? Babeczki z cukinią są dla Was. I wcale nie będzie wytrawnie.
Babeczki z cukinią
Potrzebne składniki:
– 3 jajka, 100 g cukru, 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 1 średniej wielkości cukinia
Sposób przygotowania:
Cukinię obierz, pokrój na niewielkie kawałki.
Białka ubij na pianę na najwyższych obrotach miksera. W osobnej misce żółtka utrzyj z cukrem kilka minut na puszystą, jasną masę.
Dodaj po łyżce mąki. Wymieszaj z pianą z białek (być może masa będzie na tyle gęsta, że pomożesz sobie dłonią) a następnie cukinią.
Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 25 minut.
Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
zrobiłam babeczki i wyszły super, polecam każdej mamie, której dzieci są na diecie:)
W jakiej formie dodać cukinię? W kawałkach, zmiksowaną?
Surowa, pokrojona na drobne kawałki. Ta informacja jest w przepisie
150 g mąki bezglutenowej to ile to tak miej więcej w przeliczeniu na szklanki? niestety nie mam wagi a początkuję w bezglutenowej kuchni.
Szklanka ze sporym kopczykiem