Tort chałwowy dla mamy

29 maj 2017 , In: bez mleka, bez soi, torty
2

Pieczenie dla bliskich to zawsze inny rodzaj motywacji i wielka przyjemność. Moi goście są rozpieszczeni i wiedzą, że jeżeli tylko mam chwilę na odpalenie piekarnika, mogą liczyć na mały lub większy deser. Mama uwielbia dobrze nasączony torcik mocca, jednak z racji jej święta chciałam choć odrobinę ją zaskoczyć. Znając jej gusta zaryzykowałam eksperyment z chałwą i nie pomyliłam się. Torcikowi nie brakuje niczego oprócz… większej ilości słodkiego kremu. W przyszłości na pewno przygotuję dwa razy więcej masy, a tymczasem składniki podwoiłam w przepisie poniżej. Przygotujcie z pojawiającymi się powoli sezonowymi owocami. Warto!

DSC_5514_Snapseed

średnica 18 cm

Tort chałwowy

składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 70 g ksylitolu (lub cukru)
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 400 g chałwy
  • 2 puszki mleka kokosowego*

dodatkowo

  • woda z cytryną do nasączenia
  • kwaskowate owoce

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania kremu. Z puszek mleka oddziel tylko stałą część. Chałwę rozkrusz i zblenduj na jednolitą masę z łyżką mleka. Pozostałą śmietanę kokosową ubij mikserem, a następnie połącz z masą chałwową. Krem chałwowy schłódź w lodówce przez godzinę, do stężenia.

Z papieru do pieczenia wytnij trzy koła o średnicy 18 cm. Jednym arkuszem wyłóż spód foremki.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo słodzik, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie za pomocą łyżki.

Do blaszki wyłóż 1/3 ciasta i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 6 minut. Następnie z pozostałego ciasta upiecz dwa pozostałe.

Wystudzone biszkopty nasącz obficie i przełóż kremem. Uwieńcz owocami. Torcik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

*użyłam mleka Thai Coco

DSC_5632_Snapseed

    • Natalia
    • 30 maj 2017

    Jakiej chałwy użyłaś? Gdzie taką można kupić? Ja tylko raz spotkałam się z bezglutenowa chałwa bez laktozy (taka malutka kostka).

  1. Skład wydaje się idealny dla mnie. Myślę, że wypróbuję go niedługo :)

    • Kasia
    • 7 czerwiec 2017

    Mam pytanie. W jakiej temperaturze piec biszkopt?

    • Ania
    • 5 lipiec 2017

    Czy do kremu nada się chałwa domowej roboty (miód +sezam)?

    • sylwia
    • 16 styczeń 2018

    Witam, czy chałwę można zastapic tahini ??

    • Malwina
    • 19 sierpień 2018

    Pomocy,mój krem poplynal,dosłownie wypłynął i była powódź ;(( co złe zrobiłam?

    • Alicja
    • 5 czerwiec 2019

    Z przepisu używam masy. Jest genialna. Biszkopt nasączałam różnymi mieszankami ale dochodzę do wniosku, ze najlepszy jest sok z całej cytryny ze sporym dodatkiem wódki i nieco wody.
    Ostatnio miałam niestety ciepłe mleko kokosowe w puszce więc dodałam odpowiednio agar agar i tez dobrze masa się udała.
    Polecam!

Reply to Anonim. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011