Weekend upłynął pracowicie, miło ale i rodzinnie, tak, że po raz enty nie zauważyłam kiedy nastało późne, niedzielne popołudnie.
Ciasto pieczone rano i przełożone w porze niemal five o’clock , do filiżanki herbaty, na chwilę wytchnienia i wysłuchania ptasiego koncertu, bo wszystko co jedzone na tarasie smakuje o tej porze roku dziesięciokrotnie lepiej.
Kiedy na stoliku oko cieszą niezapominajki, a w powietrzu czuć najpiękniejszy miesiąc, ogarnia mnie spokój. Ze wszystkim zdążę, wszystkiemu stawię czoło. Ciasto pieczone dwa dni pod rząd, stało się niemal ulubionym. Polecam, polecamy!
Ciasto z truskawkami, kruszonką i mascarpone
Składniki:
– 4 całe jajka, 100 g cukru, 150 g mąki bezglutenowej (pomieszałam z owsianą bezglutenową), szczypta soli
– 100 g truskawek + kilka na wierzch
– kruszonka: 50 g mąki, 50 g cukru, 25 g masła
– 150 g serka mascarpone (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Żółtka ubij z cukrem na kogel mogel. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj i odstaw. Masa będzie bardzo gęsta, nie przejmujemy się.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz masy z obydwu misek dużą, sylikonową szpatułką lub nawet zwilżoną dłonią. Dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki.
Z mąki, cukru i masła zagnieć szybko sypkie ciasto.
Foremkę (keksówkę lub małą tortownicę- 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem.
Pozostałe truskawki przepołów i ułóż na wierzchu. Posyp kruszonką.
Piecz ok 40 minut w temp. 180 stopni C.
Po całkowitym wystudzeniu przekrój na dwie części poziomo i przełóż mascarponem.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
cudo:)podoba mi się serowe przełożenie.
ps klimatyczny nóż!
Ciasto rewelacja pomimo że ja jestem bezglutenowcem zajada się nim cała rodzina. Przyznam się tylko że ostatnio trzy dni pod rząd jedliśmy ten przysmak:)
witaj:) czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia? a Twoje pozostałe przepisy zwalają z nóg cała moją rodzinę i co najważniejsze mojego synka będącego na diecie.jeśli będziesz kandydować na prezydenta jako pierwsza oddam swój głos:))) pozdrawiam
Niemożliwe
Dziękuję! Tak, bez proszku się uda.
Jesteś niesamowitym odkryciem. Rewelacja i talent!
Znakomicie!:)
Bardzo dobre, pieklam dwa razy. Raz dodalam maki owsianej a raz ryzowej, lepsze z ta pierwsza. Polecam!
Hej
Chciałam dopytać o wymieszanie mąki bg z owsianą. Jakie proporcje? pół na pół? I jakiej konsystencji jest ciasto po upieczeniu? Wilgotne czy jak biszkopt?
Pozdrawiam!
Iza
Może być pół na pół. Na pewno nie biszkopt- bardziej keks
Mam pytanie, czy owoce mrożone nie popsują ciasta? Teraz trudno o świeże, a zapasy z lata mam.
Super przepisy, wszystkie się udają, jak do tej pory. Gratuluję