Eggnog kojarzy mi się ze świątecznymi filmami albo przyjęciem u rodziców Bridget Jones. Klasyczny zimowy napój powinno przygotować się z jajek, tłustej śmietany, mleka i rumu, ale dlaczego by nie pójść na skróty? Wegański eggnog ugotujesz na bazie kaszy jaglanej. Przy pomocy dobrego blendera, wykonanie napoju zamieni się w czystą przyjemność. Dodaj rozgrzewające przyprawy, laskę aromatycznej wanilii i chlust burbonu albo dobrego likieru. Usiądź przy kominku, włącz ulubioną muzykę i zapomnij, że zamiast śniegu pada listopadowy deszcz.
dla 2 osób
Wegański eggnog
składniki:
– 750 ml mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe)
– 50 g suchej kaszy jaglanej
– 3/4 szklanki burbonu lub rumu*
– laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– cukier/ ksylitol do smaku
– dwa espresso (opcjonalnie)
– gałka muszkatołowa i cynamon do oprószenia
wykonanie:
500 ml mleka doprowadź do wrzenia. Kaszę opłucz dokładnie na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie dodaj do garnka wraz z wanilią. Gotuj 10 minut, do miękkości. Następnie zdejmij z ognia i wlej pozostałe mleko. Wyjmij laskę wanilii. Przelej do kielicha blendera i zmiksuj na jednolity płyn. Dodaj alkohol, dosłódź do smaku. Jeżeli przygotowujesz kawę, wlej espresso i ponownie zmiksuj.
Całość przelej do rondla i podgrzej. Przed podaniem oprósz przyprawami.
Smacznego!
*dodałam Irish Cream Baileys’a
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jaki deszcz? Na Śląsku Cieszyńskim mamy śniegu do pół łydki. Blog świetny, zdjęcia cudne, tylko czasu brak, żeby to wszystko ugotować/upiec;-)
Zazdrościmy, na północy szaro buro i śniegu ani śladu
Oooo, to musi być pyszne! 😀 Muszę wypróbować! Do tej pory robiłam tylko budyń jaglany i jest taki pyszny, że robię go prawie codziennie
Tylko, że kaszę mielę najpierw – suchą – tutaj też mogłabym tak zrobić? 😉
https://www.facebook.com/pages/FitMamu%C5%9Bka/1583642345192586
Fajne, ale Irish Cream nie jest wegański
ale wtopa
no pewnie, powinien być rum lub burbon, ale ja nie jestem weganką więc z racji braku wyżej wymienionych wlałam baileysa.