Wigilijna kapusta ze śliwkami

1

Miska duszonej kapusty niewątpliwie wpisuje się w sferę mojego comfort food.  Jako, że wigilia Świąt Bożego Narodzenia zwykła być w naszej tradycji postna, na naszym stole zadomowiła się kapusta pełna słodkich, suszonych śliwek. Choć pierwotnie pozycja nazywała się dodatkiem do karpia, ja zajadam ją na co dzień i od święta z kromką świeżego chleba z dobrym masłem. Polecam gorąco!

DSC_8405_Snapseed

Wigilijna kapusta ze śliwkami

składniki

• 0,5 kg kapusty kiszonej
• 200 g suszonych śliwek
• 2 cebule
• 2 listki laurowe
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 ziarenka jałowca
• 2 goździki
• 2 łyżeczki mielonego kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka lubczyku
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki sosu sojowego tamari
• sól, pieprz

wykonanie

Kapustę opłucz pod strumieniem wody, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź.

Cebulę obierz, pokrój dowolnie i wrzuć do garnka. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela, jałowca i goździki. Wlej około 10 łyżek wody i zrumień.

Dodaj kapustę, pokrojone w paski śliwki i dokładnie wymieszaj. Dodaj więcej wody by nie przypalić zawartości garnka. Dopraw do smaku.

Voila!

DSC_8404_Snapseedfree-logo

    • Agnieszka
    • 22 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Czy kapusta ze śliwkami ma się jeszcze razem gotować?

Reply to Agnieszka. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011