Wymarzony deser z ukochanych daktyli. Zupełnie wegański, bezmleczny, bezjajeczny, bez kakao. Karob nadaje pięknego karmelowego koloru i jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. W daktylach za to kryje się prawie wszystko czego potrzebujesz by zaspokoić swoją słodką stronę apetytu. Pyszny shake gdy na przełomie zimy i wiosny, za oknem wielkie krople deszczu.
Następny tydzień funduję sobie bez mleka i białego cukru
3 porcje
Shake daktylowo- karobowy
składniki:
– 20 daktyli namoczonych przez godzinę w ciepłej wodzie
– 400 ml mleka sojowego bez cukru, 2 płaskie łyżeczki karobu w proszku, kilka kropli ekstraktu z wanilii
– roślinna bita śmietana do podania (opcjonalnie)
wykonanie:
Odlej większość wody z daktyli, pozostaw kilka łyżek. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj za pomocą blendera na jednolity, gęstawy koktajl.
Większą lub mniejszą ilością mleka możesz wyregulować gęstość.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
roślinna bita śmietana?? – absurdalne, to jakiś wytwór śmietanopodobny
http://www.evergreen.pl/smietana-sojowa-sprayu-p-2058.html
Tak? A mi się bardzo podoba, kupiłam w ekologicznym zakątku Berlina i nie mogę się nacieszyć. A nikt nie powiedział, że bita śmietana= krowa. Z roślin cuda można tworzyć.
Witam,
Weroniko z jakiej firmy kupujesz karob?
Pozdrawiam
Ewa
http://www.glufree.pl/pl/p/Karob-BIO-pulver-bezglutenowy-zamiennik-kakao/645
płyn nie stanowi gładkiej masy jak np. kakao, tylko jest zawiesiną w której na dole układają się kłączki z czekolady a u góry jest rzadszy..
Ja używałam gorzkiej z 70, lub 90 cacao może tutaj coś inaczej ma być???
Nie, nie ma tak być absolutnie bo co to za przyjemność! Tylko rozumiem, że ten komentarz odnosi się do zwykłej, gorącej czekolady? Może czekolada była słabej jakości? Naturalnie kiedy wrzucamy ją do gorącego mleka powinna ładnie się topić, po wymieszaniu stanowić jedną, gładką całość.
Weroniko !!
Robiłam jeszcze 2 podejścia i już doszłam o co chodzi!
Zalewałam ją wrzątkiem, ale nie zagotowałam. Dopiero po zagotowaniu rozpuściła się zupełnie ;D no i była pycha
ba a nawet wymyśliłam budyń czekoladowy z tej która została ;D
na dzklankę takięj gorącej czekolady wystarczą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mamy prawdziwy domowy budyń mniam mniam ;D
Weroniko dziękuję za odpowiedź.
Dzięki za smakowity przepis, właśnie szukałem jakiegoś smakołyku na wieczór i wyglada na to, ze trafiłem w dziesiątkę. Nie wygląda na bardzo skomplikowany, a właśnie o to mi chodziło, lecę po składniki i pozdrawiam;)