Jestem pewna, że na wielu świątecznych stołach zagości właśnie sernik.
2
Kilka lat temu przeszłam na dietę bezglutenową akurat w okresie Wielkanocy. Wtedy zrozpaczona patrzyłam na rodzinne popisy kulinarne i myślałam, że już nigdy w życiu nie będę mogła zjeść żurku czy kruchych mazurków z idealną masa kajmakową.
2
Jakiś czas temu ciocia zabrała mnie do naszej pięknej szczecińskiej filharmonii. Ku mojej wielkiej radości w zatłoczonej kawiarni (tutaj) można znaleźć cztery rodzaje bezglutenowego ciasta. Szczególnie upodobałam sobie migdałowe z wyraźną nutą pomarańczy.
3
Mam w myśli obrazek kiedy razem z kuzynostwem siedzimy w babcinej kuchni, w jakieś majowe popołudnie. Jemy rosół, z ulubionym, grubo krojonym makaronem domowej produkcji. Babcia stoi w oknie, mówi, że kwitną kasztany więc będą matury. Co jakiś czas odwraca się czuwając żeby wszystko zniknęło z talerzy i obiecuje, że jak zjemy pójdziemy na lody. […]
0
Z okazji Tłustego Czwartku postanowiłam usmażyć coś jeszcze. O ile prawdziwe, drożdżowe pączki bezglutenowe to wielkie wyzwanie, ta propozycja jest o niebo łatwiejsza i przede wszystkim nieziemsko pyszna!
1
Kalendarz wskazuje, że karnawał dobiega już końca, a mam wrażenie, że dopiero co zawieszaliśmy jemiołę i lepiliśmy pierogi.
0
Eggnog kojarzy mi się ze świątecznymi filmami albo przyjęciem u rodziców Bridget Jones.
0