Rosół wegetarianki

15 lutego 2015 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie, zupy
0

Mam w myśli obrazek kiedy razem z kuzynostwem siedzimy w babcinej kuchni, w jakieś majowe popołudnie. Jemy rosół, z ulubionym, grubo krojonym makaronem domowej produkcji. Babcia stoi w oknie, mówi, że kwitną kasztany więc będą matury. Co jakiś czas odwraca się czuwając żeby wszystko zniknęło z talerzy i obiecuje, że jak zjemy pójdziemy na lody. Ten rosół był idealny.

Uwielbiam zupy i kiedy tylko mam chwilę, gotuję te gęste, pożywne z wkładką w postaci soczewicy albo cieciorki. Lubię próbować nowych i wymyślnych, ale też wracać do tych prostych i oczywistych. Od kilku dni miałam niebywałą ochotę na domowy, aromatyczny rosół o głębokim smaku z obowiązkową porcją makaronu, kosteczek marchewki i garścią siekanego lubczyku.

Rosół wegetarianki musi być gotowany  długo na solidnym bukiecie warzyw i ziół. Pięknego koloru nadają mu łupiny cebuli, a smaku przyprawy, zioła i niezastąpiony sos sojowy.

 

dla 6 osób

Rosół roślinny

składniki:

– 2 l zimnej wody

– 4 marchewki

– 1 duży seler

– 2 cebule

– zielona część pora

– 3 pietruszki

– garść świeżego lubczyku

– 5 listków laurowych

– 5 ziarenek ziela angielskiego

– 3 goździki

– 10 ziarenek czarnego pieprzu

– 4-5 łyżek sosu sojowego

– 2 łyżki oleju

– sól

– dodatkowe 2 marchewki, makaron i świeży lubczyk do podania

wykonanie:

Warzywa umyj dokładnie, możesz wyszorować specjalną szczotką. W garnku umieść marchewkę, pietruszkę, seler przekrojony na pół, por i łupiny cebuli. Samą cebulę opal nad palnikiem, aż wyraźnie się przypali. Dodaj do garnka wraz z przyprawami, olejem, łyżeczką soli i sosem sojowym. Zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień na minimalny i pozostaw na 2- 3 godziny.

Po tym czasie przecedź przez sito. Warzywa odciśnij dodatkowo przyduszając je łyżką, aby wycisnąć wszystkie soki.

Klarowny rosół znów ustaw na malutkim ogniu. Dwie marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy. Jeżeli potrzebujesz dodaj więcej soli lub pieprzu.

Podawaj gorący z makaronem i posiekanym lubczykiem.

Smacznego!

_DSC8237_Snapseed

ekologiczne warzywa i aromatyczne przyprawy zawsze czekają we Free Delikatesach

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 lipca 2011

Eleganckie bezy dla początkujących

Bez kategorii
Zobacz więcej
10 listopada 2012

Wuzetka

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
2 kwietnia 2012

Mazurków czas

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Pysznie wygląda ten rosół. Nie ma co czas zabrać się za gotowanie. Akurat mam składniki to wypróbuje przepis. Pozdrawiam wege

    • Asia
    • 6 marca 2017
    Odpowiedz

    Witaj Weronika!
    Czym mozna zastapic seler? (wystepuje silna reakcja alergiczna, a nadaje jednak smaku…). Moze masz jakis pomysl :)
    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 6 marca 2017
      Odpowiedz

      Nadaje, ale nie można go zastąpić :) Czasami nie mam go pod ręką i nie dodaję. Może jedną pietruszkę więcej, doprawić tamari i też będzie pysznie.

    • Gosia
    • 11 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy sos sojowy zawiera gluten?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011