Rosół wegetarianki

15 lutego 2015 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie, zupy
0

Mam w myśli obrazek kiedy razem z kuzynostwem siedzimy w babcinej kuchni, w jakieś majowe popołudnie. Jemy rosół, z ulubionym, grubo krojonym makaronem domowej produkcji. Babcia stoi w oknie, mówi, że kwitną kasztany więc będą matury. Co jakiś czas odwraca się czuwając żeby wszystko zniknęło z talerzy i obiecuje, że jak zjemy pójdziemy na lody. Ten rosół był idealny.

Uwielbiam zupy i kiedy tylko mam chwilę, gotuję te gęste, pożywne z wkładką w postaci soczewicy albo cieciorki. Lubię próbować nowych i wymyślnych, ale też wracać do tych prostych i oczywistych. Od kilku dni miałam niebywałą ochotę na domowy, aromatyczny rosół o głębokim smaku z obowiązkową porcją makaronu, kosteczek marchewki i garścią siekanego lubczyku.

Rosół wegetarianki musi być gotowany  długo na solidnym bukiecie warzyw i ziół. Pięknego koloru nadają mu łupiny cebuli, a smaku przyprawy, zioła i niezastąpiony sos sojowy.

 

dla 6 osób

Rosół roślinny

składniki:

– 2 l zimnej wody

– 4 marchewki

– 1 duży seler

– 2 cebule

– zielona część pora

– 3 pietruszki

– garść świeżego lubczyku

– 5 listków laurowych

– 5 ziarenek ziela angielskiego

– 3 goździki

– 10 ziarenek czarnego pieprzu

– 4-5 łyżek sosu sojowego

– 2 łyżki oleju

– sól

– dodatkowe 2 marchewki, makaron i świeży lubczyk do podania

wykonanie:

Warzywa umyj dokładnie, możesz wyszorować specjalną szczotką. W garnku umieść marchewkę, pietruszkę, seler przekrojony na pół, por i łupiny cebuli. Samą cebulę opal nad palnikiem, aż wyraźnie się przypali. Dodaj do garnka wraz z przyprawami, olejem, łyżeczką soli i sosem sojowym. Zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień na minimalny i pozostaw na 2- 3 godziny.

Po tym czasie przecedź przez sito. Warzywa odciśnij dodatkowo przyduszając je łyżką, aby wycisnąć wszystkie soki.

Klarowny rosół znów ustaw na malutkim ogniu. Dwie marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy. Jeżeli potrzebujesz dodaj więcej soli lub pieprzu.

Podawaj gorący z makaronem i posiekanym lubczykiem.

Smacznego!

_DSC8237_Snapseed

ekologiczne warzywa i aromatyczne przyprawy zawsze czekają we Free Delikatesach

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 stycznia 2012

To już setny raz!

torty
Zobacz więcej
6 lutego 2012

Zimno, zimno, zimniej…

napoje
Zobacz więcej
12 grudnia 2011

Babeczki na najlepszym biszkopcie

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Pysznie wygląda ten rosół. Nie ma co czas zabrać się za gotowanie. Akurat mam składniki to wypróbuje przepis. Pozdrawiam wege

    • Asia
    • 6 marca 2017
    Odpowiedz

    Witaj Weronika!
    Czym mozna zastapic seler? (wystepuje silna reakcja alergiczna, a nadaje jednak smaku…). Moze masz jakis pomysl :)
    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 6 marca 2017
      Odpowiedz

      Nadaje, ale nie można go zastąpić :) Czasami nie mam go pod ręką i nie dodaję. Może jedną pietruszkę więcej, doprawić tamari i też będzie pysznie.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011