Żurek z pulpecikami jaglanymi

2

Kilka lat temu przeszłam na dietę bezglutenową akurat w okresie Wielkanocy. Wtedy zrozpaczona patrzyłam na rodzinne popisy kulinarne i myślałam, że już nigdy w życiu nie będę mogła zjeść żurku czy kruchych mazurków z idealną masa kajmakową. Któregoś roku po prostu przygotowałam zakwas i zupa przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Żurek w żadnym stopniu nie ustępuje temu na mące żytniej, a dodatek wegańskich pulpecików sprawia, że podczas wielkanocnego śniadania nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia.

Żurek z pulpecikami jaglanymi

składniki:

zakwas

– 1 l wody

– 10 łyżek mąki bezglutenowej*

– 3 ząbki czosnku

– kilka liści laurowych

– kilka skórek chleba

zupa

– 1 l bulionu warzywnego**

– 1,5- 2 szklanki zakwasu

– 2 marchewki, posiekane w drobną kostkę

– 1- 2 łyżki tartego chrzanu

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka majeranku

– świeżo mielony pieprz

pulpeciki

– 100 g suchej kaszy jaglanej

– 1 duża cebula

– 2 łyżki sosu sojowego

– 1,5 łyżki majeranku

– 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

– 1 łyżka mąki ryżowej

– olej do smażenia

wykonanie:

Składniki na zakwas wymieszaj i gotową mieszankę przelej do dużego słoika lub glinianego naczynia. Przewiąż bawełnianą ściereczką i odstaw na 3- 5 dni.

Kiedy zakwas jest gotowy możesz ugotować żurek. Bulion wlej do garnka, dodaj marchewkę i gotuj na małym ogniu. Wlej zakwas, dodaj chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotuj pulpeciki: kaszę ugotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelnie rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor. Odcedzoną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 190 stopni C.

Gorący żurek podawaj z pulpecikami i jajkiem na twardo lub koszyczkiem dobrego pieczywa.

Smacznego!

* mąka bezglutenowa z pełnego ziarna, użyłam pół na pół owsianej i ciecierzycy

** na 2 l wody użyj pół korzenia selera, 2 pietruszki, kilka marchewek, kawałek pora, 2 opalone na gazie cebule i przyprawy: liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i owoce jałowca

_DSC1258_Snapseed

_DSC1270_Snapseed

_DSC1277_Snapseed

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
29 sierpnia 2011

Tarta z gruszkami

ciasta
Zobacz więcej
5 lutego 2013

Donuts

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
3 listopada 2013

Gulasz z cieciorki

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, dania główne, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    zakwas odstawić do lodówki czy trzymać w cieple?

      • Weronika
      • 1 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      W temperaturze pokojowej.

    • Marta
    • 5 marca 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, chciałabym przygotować zakwas, ale nie jestem pewna, skórki jakiego chleba dodajesz do zakwasu? Dowolnego bezglutenowego czy tylko pieczonego własnoręcznie? Chodzi mi o to, czy te wszystkie konserwanty i spulchniacze w gotowych chlebach paczkowanych nie zaszkodzą zakwasowi.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011