Sernik z warstwą kajmakową i serkiem mascarpone

24 marca 2015 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
2

Jestem pewna, że na wielu świątecznych stołach zagości właśnie sernik. Ten, który chcę zaproponować dziś składa się ze zwartej, lecz delikatnej warstwy serowej i o wiele słodszej polewy kajmakowej oraz rozetek z prostej masy na bazie serka mascarpone. To prawdziwa perełka wśród ciast na bazie powszedniego twarogu. Gorąco polecam!

8 kawałków (tortownica 21 cm)

Sernik z warstwą kajmakową i serkiem mascarpone

składniki:

masa serowa

– 400 g twarogu mielonego dwukrotnie

– 250 g serka mascarpone

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

warstwa kajmakowa

– 2/3 szklanki cukru

– 2/3 szklanki śmietany 30%

– 50 g masła

masa mascarpone

– 100 g serka mascarpone

– 1/2 przygotowanego kajmaku

wykonanie:

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść delikatnie masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia.

Twaróg połącz mikserem z mascarpone aby powstała gładka, jednolita masa. Dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanilią, a następnie po jednym jajku cały czas miksując. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie pozostała ani jedna grudka.

Masę przełóż do formy, wyrównaj i piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Uchyl drzwiczki i pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj kajmak: w garnuszku umieść masło, cukier i połowę śmietany. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wtedy zmniejsz gaz i nieustannie mieszaj przez około 15 minut aż masa zgęstnieje i nabierze delikatnie brązowego koloru. Zdejmij z ognia, wlej pozostałą śmietanę i dokładnie zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wystudź. Pokryj wierzch sernika połową masy i dobrze schłódź w lodówce (możesz na chwilę umieścić w zamrażarce).

Przygotuj masę: serek zmiksuj z pozostałym kajmakiem. Napełnij kremem szprycę. Ozdób wierzch sernika rozetkami masy i schłódź jeszcze w lodówce.

Smacznego!

_DSC1296_Snapseed

    • Ola
    • 25 marca 2015
    Odpowiedz

    To, że mam akurat twaróg mielony trzykrotnie coś zmienia, czy nie ma to zbyt dużego wpływu na ten przepis? :)

      • Weronika
      • 25 marca 2015
      Odpowiedz

      Wystarczy dwa, ale oczywiście trzy to nawet lepiej 😉

  1. Odpowiedz

    Nie potrafiłam znaleźć w sklepie serka mascarpone :(. czy mogłabym go czymś zamienić? a może pasowałaby tam także jakiś inny krem? ten sernik zamierzam zrobić na Wielkanoc :)

  2. Odpowiedz

    Niestety nie znalazłam w sklepie serka mascarpone, czy mogłabym go czymś zamienić??

      • Weronika
      • 3 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Można użyć innego kremowego serka typu philadelphia.

    • :)
    • 4 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Chcialam zrobic to ciasta. Niestety dzis rano zorientowalam sie, ze nie schowalam mascarpone. Czy mozna wlozyc do zamrazarki (jesli tak to na jak dlugo), czy lepiej poczekac do wieczora? Zalezy mi zeby ciasto wyszlo takie jak powinno.
    Pozrawiam, Wesolych Świąt :)

      • Weronika
      • 4 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Nie musi być zimny. Potrzebujemy schłodzonego jeżeli robimy tort albo tiramisu, wtedy składniki dobrze się ubijają. Do sernika powinien mieć temperaturę pokojową. Powodzenia!

    • aga
    • 4 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Właśnie skosztowałam malutki kawałek. Pycha! Jutro zagości na świątecznym stole.
    Dzięki za przepis :)

    • Ewa
    • 22 maja 2015
    Odpowiedz

    Hej! Chciałam upiec to ciasto dla mojej mamy, z okazji Dnia Matki :)) Nie posiadam jednak tortownicy i chcę wykorzystać zwykłą blachę. Ma ona wymiary 24x40cm. Więc teoretycznie, obliczyłam, że powinnam pomnożyć wszystko razy 2,5 z Twojego przepisu. Wyszło mi 1kg twarogu, 625 (!) maskarpone, 6 jajek itd. Zastanawia mnie ta duża ilość maskarpone. Jak myślisz, powinno się udać, czy zmniejszyć tę ilość i np wykorzystać dwa opakowania-500g plus jedno na mase? Nie będzie wtedy bardzo tłuste? Bo jednak ten maskarpone to troche tłuscioch.. Poradź coś, proszę bo bijesz mnie na głowę na pewno doświadczeniem :))
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 22 maja 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że wystarczy podwoić. 500 g mascarpone będzie ok :)

        • Ewa
        • 23 maja 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź! Spróbuję dziś zrobić :))

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011