Ciasto pomarańczowe (bez mąki)

3

Jakiś czas temu ciocia zabrała mnie do naszej pięknej szczecińskiej filharmonii. Ku mojej wielkiej radości w zatłoczonej kawiarni (tutaj) można znaleźć cztery rodzaje bezglutenowego ciasta. Szczególnie upodobałam sobie migdałowe z wyraźną nutą pomarańczy. Od dawna chciałam wyczarować coś podobnego, jednak migdały zawsze okazywały się świetną przekąską, a pomarańcze lądowały w koktajlach. Dzisiaj pomiędzy zadaniami z matematyki wyszorowałam dokładnie skórkę i skrupulatnie wycisnęłam sok. Ciasto jest wspaniałe, wilgotne i puszyste jednocześnie. Bez grama mąki, ze słodkim lukrem i garścią chrupiących orzechów.Voila!

12 kawałków

Ciasto pomarańczowo- migdałowe

składniki:

– 5 jajek (osobno białka i żółtka)

– 200 g drobnego cukru

– sok i skórka otarta z dwóch pomarańczy*

– 300 g mielonych migdałów**

– 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (60 ml)

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

lukier:

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki ciepłej wody

– siekane migdały do posypania

wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Migdały wymieszaj z proszkiem i sodą.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj połowę cukru. Odstaw.

W drugiej misce ubij żółtka, na puszystą, jasną masę z pozostałym cukrem. Wlej olej cienkim strumyczkiem, a następnie dodawaj po łyżce migdałów i sok ze skórką.

Ciasto połącz dokładnie z białkami, a następnie przełóż do formy. Piecz 60 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po 20 minutach przykryj folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł. Dokładnie wystudź.

Przygotuj lukier: cukier wymieszaj dokładnie z wodą. Polej ciasto, posyp posiekanymi migdałami. Odstaw na 15 minut, aż lukier zastygnie.

Smacznego!

* dokładnie wyszoruj przed otarciem (najlepsze będą pomarańcze z eko upraw- kupisz tutaj)

** najbezpieczniej jest kupić blanszowane i zmielić w wysokoobrotowym blenderze (u mnie funkcja crush)

_DSC0913_Snapseed

_DSC0917_Snapseed

freelogo

  1. Odpowiedz

    Przepis brzmi zachęcająco. Muszę w tygodniu zrobić swoją wersję, aż mi ślinka cieknie na samą myśl. :)

  2. Odpowiedz

    Super ciacho I w moim stylu:) bedzie na swieta

    • Inga
    • 25 marca 2015
    Odpowiedz

    Pytanie czysto techniczne – myślę o kupnie blendera wysokoobrotowego ale mało znam sie na tym proszę powiedz jaki ty masz

      • Weronika
      • 25 marca 2015
      Odpowiedz

      Mam dwa: kielichowy electrolux 900 W i ręczny Kenwood 700 W. Oba gorąco polecam!

  3. Odpowiedz

    A ja je wczoraj upiekłam i dziś już nie ma po nim śladu, przepyszne. Dziękuje serdecznie za przepis:-))

    • aga
    • 14 lipca 2015
    Odpowiedz

    Brawo! Rewelacyjny przepis! Zamiast bialego cukru dodalam muskawado, zrezygnowalam z lukru. Ciasto ma znakomita konsystencje biszkoptu. Az sie wierzyc nie chce, ze tam nie ma maki!

    • Ania
    • 26 lutego 2016
    Odpowiedz

    uwielbiam to ciasto Nigelli :)

    • Kasia
    • 4 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Witaj! Smakowicie wygląda. Zamierzam je zrobić tylko mam problem z osobą uczulona na wszystkie zboża gluten i mleko. Stąd moje pytanie czy na bezglutenowym proszku do pieczenia też wyjdzie? Może są jakieś inne proporcje?

      • Weronika
      • 4 czerwca 2016
      Odpowiedz

      To blog bezglutenowy :) Jeżeli proszek to tylko taki.

    • Katarzyna
    • 9 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    a czy można olej słonecznikowy zastąpić kokosowym (lekko podgrzanym żeby był lejący)?

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że tak.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011