Pączki bezglutenowe

11 lutego 2015 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
0

Kalendarz wskazuje, że karnawał dobiega już końca, a mam wrażenie, że dopiero co zawieszaliśmy jemiołę i lepiliśmy pierogi. Jak głosi tradycja, w Tłusty Czwartek należy skosztować choć jednego pączka, bo odmówienie sobie tej przyjemności może skutkować niepowodzeniem w dalszym życiu.Tego dnia bardzo naturalne jest maszerowanie z papierową torbą, prosto z cukierni.  Z pękatym woreczkiem idzie się do szkoły, pracy, częstuje innych i samemu wcina kolejne. W radiu redaktorzy obowiązkowo chwalą się ile pączków mają już na koncie, a dzieci w przedszkolu dostają obfity poczęstunek od swoich wychowawców.

No dobrze, a co my mamy powiedzieć tego dnia? Przecież klasyczny pączek to bomba glutenowa, na którą w żadnym wypadku nie możemy sobie pozwolić. W mojej okolicy żadna piekarnia nie zaoferuje mi nic czym mogłabym uczcić koniec karnawału, a ja chcę zjeść chociaż jednego tłuściocha!

Kiedy byłam w szkole podstawowej, patera pszennych pączków na stole doprowadzała mnie do okropnej rozpaczy i łez. Dzisiaj próbuję swoich sił w bezglutenowym tworze.

Musimy pamiętać, że za piękny wygląd pączka i uroczą jasną obrączkę jest odpowiedzialny w dużej mierze gluten. Nasze ciasto mimo, że przygotowane z czułością i w ten sam sposób, mimo, że wyrośnięte i puszyste, nie będzie tak lekkie jak to z mąki pszennej. Mam nadzieję, że któregoś pogodnego dnia wpadnę na pomysł na pączki bezglutenowe idealne, a na razie pozostawiam Cię z tym przepisem i obiecuję, że też jest niezły! :)

 

8 sztuk

Pączki

składniki:
• 250 g mąki + 50 g + 1 płaska łyżka*
• 30 g drożdży + ¼ szklanki (60 ml) ciepłego mleka + 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 125 ml mleka
• 3 żółtka w temp. pokojowej
• 45 g masła
• 1 łyżka spirytusu
• szczypta soli
• 1 l oleju do smażenia

lukier

• szklanka cukru pudru
• 4 łyżki wrzątku

wykonanie:

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz do miseczki, posyp cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Do miski przesiej 250 g mąki, dodaj sól. Masło rozpuść i przestudź. Żółtka ubij z cukrem na jasny kogel mogel. Mleko podgrzej w rondelku.

Kiedy drożdże wyrosły, dodaj je do miski wraz z koglem moglem i spirytusem. Wlej mleko i wyrób ciasto mikserem przez 2 minuty. Dodaj masło i ponownie wymieszaj mikserem. Wsyp pozostałe 50 g mąki i wyrabiaj jeszcze kilka minut.

Ciasto przełóż do czystej miski. Ustaw w ciepłym miejscu. Ja rozgrzewam piekarnik do 30°C, przykrywam miskę delikatnie wilgotną ściereczką i pozostawiam tam na 1,5 h. Ciasto musi porządnie wyrosnąć i napuszyć się.

Wyrośnięte ciasto pozostaw z misce. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj (tą samą łyżką).
Na każdą osobną bułeczkę nabierz łyżkę ciasta. Na dłoń nasyp odrobinę mąki, a następnie podrzucając szybko ciasto w dłoniach uformuj luźną kulę.

Bułeczki układaj na blasze, kiedy wszystkie będą gotowe przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie przygotuj talerz i ręcznik papierowy oraz lukier: do miseczki wsyp cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić 175°C. Jeżeli nie masz termometru, wrzuć odrobinę ciasta. Kiedy wypłynie i zarumieni się tłuszcz jest rozgrzany.
Pączki smaż około 2 minut z każdej strony. Kontroluj temperaturę- jeżeli będzie za wysoko pączki szybko się przypalą.
Gotowe przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lukruj jeszcze ciepłe.

Najlepsze pączki bezglutenowe to te zjedzone bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

*użyłam Schar Mix it, a jeszcze lepsza byłaby Schar Mix Bread

_DSC8178_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Pączki pierwsza klasa! Ale następnym razem dodam ciut więcej cukru i ciut mniej soli. Chociaż z dużą ilością lukru bardzo mi smakowały.
    Rzeczywiście najlepsze zaraz po przestygnięciu.
    Dzięki Ci za pyszne przepisy!

      • Weronika
      • 14 lutego 2015
      Odpowiedz

      Większa ilość cukru sprawia, że pączki łatwiej się przypalają, także może lepiej pomyśleć o słodkiej konfiturze :)

  2. Odpowiedz

    A mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?

    • Ilona
    • 11 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy paczki mozna mrozic? Jak tak to przed pieczenie czy po pieczeniu?:)

      • Weronika
      • 16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Nie mroziłam.

    • Patrycja
    • 20 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy w spirytusie nie ma glutenu? Wydaje mi się, że jest:( co można dać zamiast?

      • Adela
      • 23 lutego 2017
      Odpowiedz

      Nie ma glutenu w spirytusie. Destylacjia alkoholowa niszczy białko, a gluten jest białkiem. Nawet jeśli produkty wyjściowe zawierają gluten, w alkoholu wysoprocentowym go nie znajdziemy.

    • maua piegowsta
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    a ocet zamiast spirytusu moze byc?

    • Natalia
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Mam pytanie odnosnie mąki- jakiej uzyc? Mixu bezglutenowego, gryczanej, ryzowej?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011