W minioną sobotę ponownie spotkaliśmy się w Warszawie by wspólnie gotować, piec, wymieniać się doświadczeniami i zasiąść do wspólnej, zupełnie bezglutenowej i roślinnej uczty. Tym razem gościliśmy w nowym, pięknym i klimatycznym studio Małe Przyjemności, stworzonym przez bardzo życzliwą i profesjonalną osobę. Od pierwszego spotkania z Eweliną, wiedziałam, że trafiłam pod dobry adres. Właścicielki nie […]
0
Przed Wami jedne z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych placków śniadaniowych, w roślinnej odsłonie. Naturalnie słodkie pancakes, bez wymyślnych składników. Zaserwujcie je na leniwe śniadanie lub spakujcie do plecaka, ale pamiętajcie- górą tych naleśników skrada się niejedno serce! 10-12 sztuk Pancakes bez mleka i jajek składniki wykonanie Olej rozpuść w garnuszku i przestudź, a następnie wszystkie […]
4
Roślinne kotlety to niewątpliwie jedna z moich ulubionych propozycji popołudniowych, bez których moje wegetariańskie życie byłoby zdecydowanie uboższe. Dzisiejszy przepis może zachęcić niejednego sceptyka. Fasolowe kotlety są bowiem bardzo aromatyczne, ekspresowe i szalenie proste w przygotowaniu. Można podać je w towarzystwie natartej oliwą, pieczonej marchewki, mojej ulubionej prasowanki oraz sosu z masłem orzechowym i słodkim […]
2
Są takie dni w życiu kobiety, które z ulgą wypędziłybyśmy z kalendarza raz na zawsze. Trzymamy się za głowę, zginamy w pół i mamy nagle dwadzieścia lat więcej. Pijemy kolejne kubły gorącej herbaty i rezygnując z paskudnych przeciwbólowych, czekamy na cud. Wielka radość towarzyszyła mi dzisiaj kiedy przypadkowo natknęłam się na informację o Dniu Czekolady, […]
3
Ostatnio nieustannie towarzyszy mi nieposkromiony apetyt na makaron pod każdą postacią. Wykorzystałam wszelkie zgromadzone zapasy, łącząc je z duszonymi warzywami, ziołami albo posypując kawałkiem słonego sera. Pewnego dnia, w drodze do domu obmyśliłam plan przygotowania ekspresowego, kremowego spaghetti przypominającego carbonarę. Głodna jak wilk, użyłam gotowej śmietanki, ale dzisiaj obudziłam się z myślą zmiksowania jej z […]
0
Nadeszła długo wyczekiwana wiosna, czas pikników, spotkań w plenerze i przyjęć w ogrodzie.
0
Przy wielkanocnym stole spontanicznie wywiązała się dyskusja na temat klasyków z młodości. Tata z sentymentem wspominał popisowe mielone z prodiża i karpatkę teściowej, a wujek niemal z pretensją w głosie pytał co stało się z tradycją babcinych gołąbków na pierwszego listopada. Babcia zadeklarowała, że przepis na karpatkę odkopie na dzień matki (jak mniemam- w wersji […]
4
Ciasto drożdżowe z nutką wanilii i warstwą kruszonki to nieodłączny element Świąt. Kiedyś bardzo długo głowiłam się jakiej mąki sypnąć by nie rozpadało się przy każdym kęsie, czym zastąpić jajka by pozostało pulchne. Całe szczęście dawno rozprawiłam się z podobnymi wątpliwościami. Ciasto drożdżowe nie tylko pięknie pachnie. Zupełnie wystudzone wspaniale się kroi, a i znika […]
0