Najprostsze kotlety z czerwonej fasoli

2

Roślinne kotlety to niewątpliwie jedna z moich ulubionych propozycji popołudniowych, bez których moje wegetariańskie życie byłoby zdecydowanie uboższe. Dzisiejszy przepis może zachęcić niejednego sceptyka. Fasolowe kotlety są bowiem bardzo aromatyczne, ekspresowe i szalenie proste w przygotowaniu. Można podać je w towarzystwie natartej oliwą, pieczonej marchewki, mojej ulubionej prasowanki oraz sosu z masłem orzechowym i słodkim akcentem syropu z agawy. Niebo w gębie!

6 sztuk

Najprostsze kotlety z czerwonej fasoli

składniki

kotlety

  • 650 g ugotowanej, czerwonej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
  • ¼ szklanki oleju
  • sos tamari (do smaku)
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki chilli
  • odrobina oleju do zrumienienia cebuli

prasowanka z rzodkiewki

  • 3-4 pęczki rzodkiewki
  • sól himalajska

sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

wykonanie

Cebulę pokrój, zrumień na patelni. Fasolę zblenduj na niemal gładką masę. Dodaj cebulę, olej oraz mąkę i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku. Z masy uformuj sześć dużych kotletów, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 25 -30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

W tym czasie przygotuj prasowankę. Dokładnie umyj zarówno rzodkiewki jak i liście. Posiekaj zieloną część i wrzuć do miski. W drugiej umieść plasterki rzodkiewki. Posól i przykryj talerzykiem, a następnie dociśnij dzbankiem wypełnionym wodą. Po 15 minutach odlej wodę i wymieszaj plasterki z liśćmi.

Przygotuj szybki sos. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do jednolitej konsystencji.

Kotlety podawaj polane sosem, w towarzystwie prasowanki.

Smacznego!

DSC_5286_Snapseed

DSC_5325_Snapseed

DSC_5315_Snapseedfree-logo

 

 

 

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
6 lutego 2013

Pączusie z ricotty

babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
Zobacz więcej
9 sierpnia 2011

Pyszne połączenie

ciasta
Zobacz więcej
6 lipca 2012

Marzenia się spełniają!

torty
Zobacz więcej
    • Thursday
    • 9 marca 2017
    Odpowiedz

    Cudne! Zrobiłam dzisiaj na obiad dodając trochę prażonego słonecznika i wyszły obłędnie chrupiące, aromatyczne i sycące.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011