Kremowe spaghetti a’la carbonara (bez mleka i jajek)

0

Ostatnio nieustannie towarzyszy mi nieposkromiony apetyt na makaron pod każdą postacią. Wykorzystałam wszelkie zgromadzone zapasy, łącząc je z duszonymi warzywami, ziołami albo posypując kawałkiem słonego sera. Pewnego dnia, w drodze do domu obmyśliłam plan przygotowania ekspresowego, kremowego spaghetti przypominającego carbonarę. Głodna jak wilk, użyłam gotowej śmietanki, ale dzisiaj obudziłam się z myślą zmiksowania jej z niezawodnej kaszy jaglanej. Chociaż w przepisie nie znajdziecie ani grama boczku, charakterystycznego posmaku nadają potrawie trzy sekretne składniki: płatki drożdżowe, sos tamari i szczypta wędzonej papryki. Spontaniczny wynalazek niewątpliwie dostał przepustkę na szczyt w moim makaronowym rankingu.

DSC_3950_Snapseed

dla 2 osób

Kremowe spaghetti a’la carbonara

składniki

„śmietanka” jaglana

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 ml wody

carbonara

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3- 4 łyżki sosu tamari
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • śmietanka jaglana
  • szczypta soli i pieprzu
  • bezwonny olej kokosowy do smażenia

dodatkowo

  • garść rukoli
  • dwie szczypty płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki soli do wrzącej wody

wykonanie

Przygotuj domową śmietankę jaglaną. Kaszę umieść w blenderze i zalej wodą. Zmiksuj na jednolity płyn i przelej do czystego naczynia. W trakcie przygotowywania makaronu, płyn będzie stopniowo gęstniał.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na gorący tłuszcz i zrumień. Dodaj zgnieciony, posiekany czosnek i wymieszaj. Zmniejsz ogień.We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź, przepłucz wodą i przełóż na patelnię. Dodaj płatki, sos, pieprz, sól i paprykę i powoli wlewaj śmietankę. Mieszaj dokładnie, nieustannie podgrzewając mieszankę. Dodaj tyle płynu ile potrzebujesz by makaron pozostał kremowy.

Podawaj posypany płatkami i rukolą.

Smacznego!

DSC_3945_Snapseed

DSC_3979_Snapseed

free-logo

    • Jola
    • 9 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Mniam aż mi naszła ochota na takie spagetti, problem tylko w tym że jako bezglutenowiec nie mogę jeść makaronu pszenicznego, a ten kukurydziany jakoś mi nie wchodzi, spróbuję może zastąpić makaron ryżem?

      • Weronika
      • 9 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Na upartego można, ale dzisiaj na rynku jest mnóstwo makaronów z przeróżnych mąk. Tutaj użyłam kukurydziano- ryżowego, ale polecam też ryżowy Terrassany :)

    • Gosia
    • 26 maja 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, jakich płatków drożdżowych używasz? Przekopałam kilka stron w internecie, ale wszystkie płatki, jakie znalazłam miały mąkę pszenną w składzie, albo opis, że zawierają gluten. Nigdy jeszcze ich nie próbowałam, ale w tylu przepisach się pojawiają, że mam ochotę spróbować. Mogłabyś podać nazwę/producenta?Pozdrawiam!

    • Ania
    • 24 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis ! Polecam kazdemu na diecie bez nabiału!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011